熊本熊

明挑熊本熊機?陳浩南版Black Bear爭做鹿兒島吉祥物

熱話

廣告

近排Kumamon 嚟香港嚟得好密,港人真係好愛呢隻熊本縣嘅吉祥物。其實日本其他地方都有代表自己地區嘅吉祥物,例如鹿兒島就係隻成頭樹葉嘅豬Greboo。論當紅程度,佢當然唔夠熊本熊fight。但自從同Greboo爭做鹿兒島觀光專員嘅反派喺佢哋嘅短劇出現,情況就開始逆轉——佢就係成個黑社會樣嘅Black Bear!一睇外形就知係影射熊本熊,不過就係陳浩南版囉。啱啱網上釋出第1集《Greboo Family物語》,就係話佢要取代Greboo,成為新嘅鹿兒島觀光專員!

text:專題組

一開始Greboo同大眾演講,Black Bear就同佢啲手下嚟搞事。

重寸Greboo粗眉冇性格,頭髮似樹葉枝枝豎起…咦,好似真係樹葉嚟?

跟住Black Bear就搵佢3隻狗手下Trinity Dog、阿Me、He、Who跳舞搞慶個場,證明自己比Greboo有能力做島兒島觀光大使!如果係日本通,就知呢3隻狗又係明影射宮崎縣嘅「宮崎犬」。

研竟Greboo同佢隻粉紅色豬老婆Sakura及7隻豬BB可唔可以扭轉劣勢呢?

內容延讀:
【轟隆轟隆嗚嗚!】日本萌爆 動漫列車 完全睇
5隻買了便無憾的ROLEX

Black Bear一出,佢嘅受歡迎程度即時爆升,人氣同劇裏面一樣,早早超愈咗Greboo(好慘喔)。喺網上更有插畫師

自畫Black Bear嘅插畫漫畫,好似微博上嘅Richard Wayne就繪製咗《帥熊VS熊本熊》同人圖,好有專業水準!

常見問題

有沒有關於香港的有趣盤點?

香港地從來不乏心靈熱點,香港不少地方均設立行刑場,正正是大部分屋邨興建時的前身,盤點香港猛鬼屋邨 ,信不信由你!不少朋友都喜歡想當年,香港懷舊小食 及這10款最愛夾糖是不少人的共同回憶,沒有高檔的食材,卻塑造出最難忘的味道。提到昔日蒲點,旺角絕對係大家留低最多腳毛嘅地方,千禧年代必去蒲點 ,你又去過幾多個呢?

有甚麼必學生活小智慧?

天氣時熱時凍,容易令人患上小感冒,唔想次次依靠藥物?可以試試這8招必學鼻塞穴位方法7大喉嚨痛舒緩方法。除了感冒外,生痱滋亦非常影響日常生活,坊間有各式各樣的解決痱滋方法,助你解決痛楚!

YOU MAY ALSO LIKE ...