React element

性價比極高!Nike React Element 55 夏日多色同步入手!

波鞋

廣告

自從Nike上年開始推出React Element 87以及與日本時尚品牌Undercover聯乘後,React Element系列一直成為高人氣嘅波鞋,每逢新配色推出都會被鞋迷們搶購。而今次小編就同大家拆解一下Nike全新推出嘅React Element 55設計概念以及介紹新配色,如何令React Element系列熱潮得以延續!是次Nike發布嘅多款夏日配色,仿佛為夏日打開序幕,緊貼潮流嘅你又點可以錯過呢?了解更多:NIKE.com

撰文:Pang | 圖片來源:Nike

清新配色 為夏日揭開序幕

是次發佈Nike React Element 55波鞋嘅設計靈感嚟自Internationalist經典Nike跑步鞋,包括鞋帶孔同足跟穩定器都有一絲熟悉嘅感覺,擁抱歷史的同時,將經典帶到未來。

對於React Element 55小編最深刻係鞋類創意總監Nate Jobe:「整個設計過程是一個反璞歸真的過程。當我們將對設計手稿進行的研究運用於電腦設計後,一切都開始往好的方向走。」一個好設計就係要經歷無數次試驗,React Element 55設計可謂集Nike多年數據創造出呢款巧妙精密嘅作品。

本回React Element 55一共推出多種夏日配色有以防護服和消防服為靈感嘅配色,每種配色以撞色Swoosh Logo作對比,帶來不同嘅感覺。中底位置採用Nike React 泡綿,帶嚟舒適嘅腳感以及緩震效果。而是次React Element 55配色與早前推出嘅React Element 87配色相若,同樣保持清新配色以及分明嘅感覺,非常適合夏天著用。

新織面更舒服

為配合不同用家嘅需要,React Element 55 鞋身採用網面材質取代React Element 87嘅半透明紗線織物設計,而兩種系列均採用Nike React泡綿作為中底,輕巧方便。小編認為React Element 55更適合熱愛運動嘅用家,網面設計令鞋面保持彈性以及較為保護腳面;而Element 87 則較為休閒,用家能夠根據自己嘅喜好而選擇唔同款式。

React Element 55大底利用鑽孔紋路打造而成,並結合泡棉外底設計與科技篩選技術的應用,根據密度和分散壓力圖形成一個帶有花紋的中底,鞋底以不同嘅密度採用不同的鑽孔設計,然後再根據每雙鞋的尺碼比例縮放孔的大小,緊湊密實的鞋底刻紋設計呈現出跑鞋的高超性能。

 

Nike React Element 55系列夏日新配色已經登陸Nike Online Store,售價為HKD $899。一對咁配色靚同埋舒適度高嘅波鞋賣呢一個價錢絕對唔過份,鍾意嘅朋友千祈唔好錯過。

銷售點:Nike Online Store

常見問題

有甚麼波鞋推薦?

不論男女波鞋都是大家每天襯衫必備的單品之一,白波鞋更是百搭之選,必買10大易襯白波鞋,輕鬆carry每個造型!香港天氣變幻莫測,唔想濕住腳行街,一對Gore-Tex防水波鞋會是必然之選,若然唔好彩弄髒波鞋,即用這6招洗波鞋方法幫波鞋還原靚樣!

如何揀一對適合自己的波鞋?

揀鞋當然要揀一對啱size的鞋,的確很多人經常入錯波鞋size,以下就為大家綜合15款大熱波鞋size攻略,幫大家選擇最佳尺碼。除了尺碼,波鞋的性能也很重要,消委會測試了 11款防水行山鞋,大家不妨參考一下當中款式的優劣之處。最後當然是款式,最新New Balance復古經典鞋款再來襲,身為潮流達人的你快入手一對吧!

YOU MAY ALSO LIKE ...