全身執!夏日潮look 編輯部推介今週必買5大潮物

波鞋

廣告

30度仲夏,係時候同陽光玩遊戲,今週買物量豐富,不如就由頭執到落腳,襯全套夏日潮look。夏天,為大地帶來潮水,所以睇啱就唔好諗,即刻入手喇。

text-makim photo-攝影部

1. Stussy軍事漁夫帽
Stussy嘅孖S logo漁夫帽係品牌大熱首選,但其實其他出品同樣有型,好似呢頂加入軍事元素嘅款式為例,細節處處,重跟有掛繩,夏天戴到焗得滯,可以勾喺條頸度散熱,又3及5嘅骰仔就正正隱藏Stussy 35週年主題添。

OHIO
尖沙咀加連威老道53號1樓 2316 2318

2. 「Supreme第二」Palace Skateboards暗花tee
英國Palace Skateboards已經被潮人叫「Supreme第二」,可見品牌實力。除咗設計簡約,Palace Skateboards將品牌嘅logo都玩得好有細節,呢件黑魂tee前面簡單,後面個花花圖案極有夏日feel。

I.T
銅鑼灣希慎道1號地庫B2號鋪 2890 7012

>

內容延讀

>唔抽冇話題:AIR JORDAN 11 LOW RETRO 「BRED」

>唔戴帽就要學GEL頭 3分鐘速學

>點止best buy咁簡單 進擊之巨人sport suit要有

3. PORTER 80週年橙TANKER袋
PORTER為紀念品牌80週年,特別推出以由創辦人吉田克幸喺1983年參考美國空軍軍褸MA-1設計嘅經典TANKER系列為藍本,有別於以往只有黑、綠同銀灰等元祖軍味色系,今次別注系列「反底」將MA-1橙色內裡作為面布顏色,夠晒特別兼極度搶眼,最近愁緊買袋嘅你真係唔使再煩。

KURA CHIKA
尖沙咀Sogo百貨1樓 3911 1919

4. NIKE×F.C.R.B.藍迷褲
貴為SOPH.同NIKE聯手成立嘅服裝支線,F.C.R.B.一向以足球運動為設計靈感,咁多季以嚟,F.C.R.B.玩過嘅元素可謂多不勝數,但始終唔可以冇迷彩,最新呢條海藍,唔使講咁多,夏天良品,「mo duck she」!(5月28日發售)

NIKELab 銅鑼灣白沙道7號地鋪 2577 0703

5. Vans×Carhartt WIP條子鞋
已經有多次合作經驗嘅Vans同Carhartt WIP,今次就以夏天為主題,將經常於工人服上出現嘅hickory條子布轉為充滿清新感覺嘅粉藍粉綠配色,套用於Slip-on同Chukka兩個經典款式上,將最能代表兩個單位嘅設計共冶一爐。

Carhartt
尖沙咀美麗華商場 2031號鋪 2730 6526


內容延讀

>唔抽冇話題:AIR JORDAN 11 LOW RETRO 「BRED」

>唔戴帽就要學GEL頭 3分鐘速學

>點止best buy咁簡單 進擊之巨人sport suit要有

常見問題

有甚麼波鞋推薦?

不論男女波鞋都是大家每天襯衫必備的單品之一,白波鞋更是百搭之選,必買10大易襯白波鞋,輕鬆carry每個造型!香港天氣變幻莫測,唔想濕住腳行街,一對Gore-Tex防水波鞋會是必然之選,若然唔好彩弄髒波鞋,即用這6招洗波鞋方法幫波鞋還原靚樣!

如何揀一對適合自己的波鞋?

揀鞋當然要揀一對啱size的鞋,的確很多人經常入錯波鞋size,以下就為大家綜合15款大熱波鞋size攻略,幫大家選擇最佳尺碼。除了尺碼,波鞋的性能也很重要,消委會測試了 11款防水行山鞋,大家不妨參考一下當中款式的優劣之處。最後當然是款式,最新New Balance復古經典鞋款再來襲,身為潮流達人的你快入手一對吧!

YOU MAY ALSO LIKE ...