惹蚊

你惹蚊因為你腳臭啊! 日本節目:腳部異味及間條衫都令人更惹蚊

生活

廣告

夏天就是蟲滋生的季節,加上近日的白紋伊蚊案例令全港市民人心惶惶!日本節目《教えてもらう前と後》請來害蟲防除技術研究所專家話俾大家聽點先無咁惹蚊,怎料專家竟表示腳臭都關事!他更表示夏天儘量少著間條衫也同樣有幫助,看來各位除了要關注自己的穿搭,對襪子以及波鞋的透氣度也要多多留心了!

撰文:酒啊九叔|圖片:電影截圖

你惹蚊因為你腳臭啊!日本節目:腳部異味及間條衫都令人更惹蚊

跟據專家表示,人類的腳部一直都是蚊的放題餐單,全因腳部上具有一種名為異戊酸的物質,若然腳部傳岀臭味則能吸引蚊子!

節目中以洗過的腳掌以及未洗的作實驗。雙腳同時放入一個充滿蚊的箱子內,結果5分鐘內,未洗的腳竟佈滿蚊子! 換言之,隻腳越臭,吸引到嘅蚊自然越多!各位係時候提提你身邊好惹蚊嘅朋友(同埋腳好臭嘅朋友)!

間條衫都瀨嘢?

政府廣告都有教:

著衫要著淺色長袖衣褲,但卻教漏了不要著間條這個選項! 跟據專家的專業意見,間條紋理對蚊子的眼部帶來較強勁的視覺衝擊,亦令蚊子更想靠近。

從以下圖中所見,間條衫比深色更吸蚊!都係個句啦:著返淺色長袖衫褲就無死!

風扇驅蚊大法

平時打唔死啲蚊都總會吹走佢哋,連口內嘅風都吹得走,試問蚊又點對抗風扇呢?

常見問題

香港有甚麼地方適合與閨密、情侶,一大班朋友去?

與閨密、情侶約會的話,當然要選擇氣氛好的地方啦!全港12間必去天台酒吧 都超有feel,傾得興起難免會飲多幾杯,如果出現這些醉酒特徵 時就要適可而止了!返工返到攰,不如一齊去按摩店鬆一鬆,油尖旺按摩店 非常多,實有一間啱你。一大班朋想熱熱鬧鬧,燒嘢食最好不過了,即刻熟讀BBQ技巧7式 ,包你喺燒烤場上戰無不勝!

家居清潔有甚麼好方法?

家居清潔非常重要,做不好隨時影響健康!很多人因為床褥體積大不容易洗滌,而忽略了床褥清潔,即睇5招床褥清潔方法;冷氣機內外都容易累積大量灰塵,洗冷氣機方法好簡單,輕鬆洗走灰塵黴菌。當然做足家居清潔都不能避免曱甴入屋,10種有效消滅曱甴攻略幫到你!

YOU MAY ALSO LIKE ...