老細

心臟病激增全因衰老細 研究:致病風險激增40%

生活

廣告

香港唔少打工仔都會話自己就快被老細激到心臟病發,但最近報導指出,原來跟住個衰老細真係會提高心臟病發機率!而且仲會隨著工作時間累積上去,最高可達4成機會!

撰文:Mike丨圖片來源:互聯網丨資料來源:BBC

跟著衰老細 個心係咁先

跟據BBC報導指,過去瑞典曾刊登一份長達十年的研究,指出打工仔同老細關係唔好的話,患上心臟病嘅風險會增加40%。再加上其他因素如無覺好訓或者飲食唔均衡的話,相關心血管疾病亦會進一步提高!另外報導亦提到,抑鬱症亦是增加患上心臟病機率的其中一個因素。

港工作環境增致病率

雖然報導中的研究對像並非以香港為主,但以本港目前勞工市場而言,一般白領階級致病風險卻可能比想像中高,尤其是香港本身並未就「辦公時間以外接收工作相關訊息」有所設限,香港老細亦未有就此作出自制,從而影響到打工仔晚上作息甚至睡眠,再加上某幾類文職工種亦食無定時,衝及想關行為所引致的抑鬱症…這就是香港白領的悲哀嗎?

常見問題

香港有甚麼地方適合與閨密、情侶,一大班朋友去?

與閨密、情侶約會的話,當然要選擇氣氛好的地方啦!全港12間必去天台酒吧 都超有feel,傾得興起難免會飲多幾杯,如果出現這些醉酒特徵 時就要適可而止了!返工返到攰,不如一齊去按摩店鬆一鬆,油尖旺按摩店 非常多,實有一間啱你。一大班朋想熱熱鬧鬧,燒嘢食最好不過了,即刻熟讀BBQ技巧7式 ,包你喺燒烤場上戰無不勝!

家居清潔有甚麼好方法?

家居清潔非常重要,做不好隨時影響健康!很多人因為床褥體積大不容易洗滌,而忽略了床褥清潔,即睇5招床褥清潔方法;冷氣機內外都容易累積大量灰塵,洗冷氣機方法好簡單,輕鬆洗走灰塵黴菌。當然做足家居清潔都不能避免曱甴入屋,10種有效消滅曱甴攻略幫到你!

YOU MAY ALSO LIKE ...