山寨Supreme

國際無敵山寨Supreme地圖!邊個話佢假?人地全部有注冊商標!

潮流

廣告

中國近期就出現了 Supreme NYC 實體店,引起網民熱烈討論。但原來除了強大的中國外,外國都有「合法」的山寨Supreme存在!你可以説它們全都是假,但也可説它們全都是真,全因它們早已在自己的國家拿下註冊商標,一個屈尾十仲可以告返Supreme轉頭!到底山寨到一個怎樣的地步?我們立即看看!

撰文:白仔、Juksy丨圖片來源:Highsnobiety、無才YouTube、Wechat、微博、Louis Vuitton官網截圖Supreme Spain網截圖Supreme Italia網截圖丨資料來源:Highsnobiety、無才YouTube、Wechat

國際無敵山寨Supreme地圖!邊個話佢假?人地全部有注冊商標!

1.中國深圳的Supreme NYC

Supreme Logo找不同

呢間山寨Supreme實體店係位於深圳嘅市中心地段,所以其實租金都非常貴。外圍裝修睇上去真係好靚,不知情者都會覺得呢間會唔會真係一間真Supreme呢?但係原來細看之下就會發現呢間「Supreme」嘅不同之處。

原本應該係「®」嘅右上角標誌竟然變咗一個「NYC」重疊嘅Logo?雖然話就話Supreme係嚟自紐約,但大佬你都唔使整個「NYC」疊到疊羅漢咁嘅款㗎。但係真係唔細睇都唔會覺眼!

其實呢個「NYC」標誌都唔係第一次出現,喺早前有公司指自己會同Supreme合作出聯乘商品,更加搵嚟一位黑人同胞飾演Supreme嘅創辦人,更加喺記者會上簽定合約。但小編就記得Supreme嘅創辦人係一位白人嚟,唔通…佢曬黑咗!?

吳亦凡同款超Skr衛衣

講到入面到底賣緊咩?唔難見到嘅就係一系列炒價超貴衛衣,呢件綠橙鴛鴦衛衣炒價超高,再加上超Skr嘅凡哥吳亦凡著完炒價又再升一波,但係喺呢間Supreme只係要用接近一千嘅人仔就買到啦,你話抵唔抵!

超貴「Box Logo」衛衣只需一千蚊人仔

講到Supreme最值錢嘅東西,就一定係保值嘅「Box Logo」衛衣或者Tee。而呢間山寨Supreme都早為FW做好預備,率先復刻白色紅Box嘅「Box Logo」衛衣,呢件「Box Logo」衛衣只需要880人仔就買到,真係抵到爛!但係,嗰個神秘的「NYC」又會出現喺件衫到,一齊嚟睇睇Highsnobiety買返嚟嘅衛衣啦!

2.西班牙的Supreme Spain

去年 Supreme 與名店 Louis Vuitton 合作聯名所造成的轟動,引起全世界民眾瘋狂搶購,尤其在意大利及鄰近南歐國家當地的人氣指數更高,而意圖不軌的商人便看準這點,頻頻將假貨投入市場藉機大賺一筆,不過 Supreme 很快就察覺到此事態,並於今年年初向意大利當地法院控訴假貨商的不法作為,最終也贏得勝利。事隔半年至今,Supreme 又再度面臨山寨問題而提出控訴,此對象同樣來自於南歐地區,但令人震驚的是,Supreme 這次竟然控訴失敗!

Louis Vuitton官網截圖

Youtube截圖

根據國外知名媒體《NSS MAG》的報導指出,Supreme 近日控訴的對象名叫「Supreme Spain」,而讓人匪夷所思的是,這個山寨品牌竟然已經向一家英國商標公司「International Brand Firm」註冊商標。

Supreme Spain網截圖

隨後因敗訴關係,上個月「Supreme Spain」被扣押的 3000 多件短 T 以及其餘 150 件相關單品都可以繼續合法出售,線上店鋪也得以繼續營運。不過就單從 Supreme 著名的 Box Logo 來看,這真的能確定「沒有明顯的相似性」嗎?

Supreme Spain網截圖

Supreme Spain網截圖

3.意大利的Supreme Italia

不光只有「Supreme Spain」,另一品牌「Supreme Italia」也屬於已向英國商標公司「International Brand Firm」註冊商標的其中一份子。

Supreme Italia網截圖

Youtube截圖

這山寨品牌不管是 Logo 還是衣著設計都明顯抄襲正版 Supreme,面臨假貨如此猖獗還冠冕堂皇架設線上店鋪,Supreme 當然不會吞下這口氣,日前向當地法院提出控訴後,原以為事情會就此順利解決落幕,沒想到法院竟然判決 Supreme 控訴失敗,理由是因為「它們並沒有侵權問題,雙方品牌間並不會造成任何混淆,推出的單品也沒有明顯的相似性。」

Youtube截圖

YOU MAY ALSO LIKE ...