COLLAR

ViuTV女團COLLAR被指涉抄襲 由造型照到首歌都係抄返黎!?

流行娛樂

ViuTV新晉女團COLLAR昨日出道,記者會已經引來超過7萬人同時睇Live。不過記者會完了之後,有連登網民發現COLLAR涉抄襲。自MIRROR開始就不斷傅出抄襲的聲音,不過都有網民指這類網民盲反!

COLLAR被指涉抄襲 由造型照到首歌都係抄返黎!?

1.造型Poster疑抄襲

COLLAR在昨日記者會最後就展出8人的造型照,照片中各人型格地穿著黑色系服裝,以紅色作為背景色。有網民就發現其拍攝角度與背景選色與韓國男團Exo的其中一首歌曲「Love Shot」極似,被指有所抄襲。

網民指COLLAR造型Poster涉抄襲。
網民指COLLAR造型Poster涉抄襲。(圖片來源:連登討論區)
COLLAR 網民就指係抄Exo的歌曲封面。
網民就指係抄Exo的歌曲封面。(圖片來源:連登討論區)

2.歌曲封面照都係抄?

COLLAR第一首單曲《Call My Name》旋律和歌詞相當洗腦,容易讓人上癮。不過眼利網民就發現其歌曲封面與韓國一個大型男子組合NCT 2020的專輯「RESONANCE」相當似,同樣用上紅色背景和成員的剪影,網民更嘰笑ViuTV:「唔抄隊咁紅,咁抄隊霉啲囉。」

COLLAR 網民話歌曲封面又係抄。
網民話歌曲封面又係抄。(圖片來源:連登討論區)
COLLAR 直指與NCT 2020的專輯封面似。
直指與NCT 2020的專輯封面似。(圖片來源:連登討論區)

3.疑抄13年前AKB 48之歌曲

首本名曲《Call My Name》聽落不錯,不過就有網民就聽得出其歌曲的洗腦位其實疑似抄襲13年前由AKB 48演唱歌曲《River》。網民直言:「副歌有一段仔直頭照cop akb首river 」。

COLLAR 《Call my name》被指抄AKB 48的歌曲。
《Call my name》被指抄AKB 48的歌曲。(圖片來源:[email protected]截圖)
COLLAR 被指同AKB48首River好似!
被指同AKB48首River好似!(圖片來源:[email protected]截)

4.仲有抄EXO?

COLLAR首歌除了疑抄AKB 48歌曲之外,亦被網民指其副歌位置同Exo的歌曲《Drop That》十分相似,其旋律和歌詞都係以洗腦形式,一邊係重覆「Call」字,另一邊則是「Jump」字。

COLLAR 又被指歌曲有抄第二次。
又被指歌曲有抄第二次。(圖片來源:[email protected]截圖)
COLLAR 被指抄了Exo的《Drop That》
被指抄了Exo的《Drop That》(圖片來源:[email protected] K-POP截圖)

不過都有不少網民反擊,直指其實不算抄襲,最多都叫用上同色系的背景。又有網民列出不少以紅底為背景的明星造型照,幫COLLAR平反。更有人指連COLLAR個Logo都好似DC英雄Superman個Logo。」

有網民撐Collar。
有網民撐Collar。(圖片來源:連登討論區)
COLLAR 24味又算唔算抄!
24味又算唔算抄!(圖片來源:連登討論區)

事後又有網民再翻出MIRROR抄襲事件,指MIRROR由Icon開始就已經抄足韓團,但依家都係紅到大紅大紫,暗指Fans係唔會理呢啲。網民更指ViuTV成日追住韓團嚟抄,好難唔發現。

COLLAR 網民就話Mirror都抄!
網民就話Mirror都抄!(圖片來源:連登討論區)
COLLAR 有網民發現ViuTV好鍾意抄韓國公司SM Entertainment。
有網民發現ViuTV好鍾意抄韓國公司SM Entertainment。(圖片來源:連登討論區)

撰文:連登討論區圖片來源:連登討論區,[email protected],Mnet K-POP

YOU MAY ALSO LIKE ...