前空姐變唱作歌手:Kay李凱翹全賭首支單曲《分手的決心》

流行娛樂

廣告

女團Beanies的成員Kay李凱翹,不僅有著八年空姐生涯的豐富經歷,更在音樂道路上勇敢邁進。近日,她推出了個人首支單飛歌曲《分手的決心》,並為此全力以赴,投入了所有心血和積蓄。「除咗Beanies賺到嘅錢,連呢半年返菲林店part time、教瑜珈賺到嘅所有錢都擺咗喺做歌上,好耐無試過咁熱血,希望我嘅作品大家會喜歡同有共嗚。」Kay的熱情和決心從這番話中可見一斑。

從空姐到獨立歌手的轉變

在成為獨立歌手之前,Kay有著長達八年的空姐生涯。她選擇裸辭,全心投入音樂事業,並與Jaime, Geor, Winky及Chiutung組成了唱作女團Beanies。「原來全心全意做自己喜歡嘅嘢,真係好值得!由裸辭到而家,都係用緊自己嘅儲蓄,最希望可以有多啲班教,有多啲機會接主持工作,同埋要再慳啲。」Kay的這段話不僅透露了她對音樂的熱愛,也顯示了她對未來的期望和規劃。

《分手的決心》的創作背後

Kay與Patrick Yip共同創作了《分手的決心》,並找來小克填詞,由Patrick Yip負責編曲及監製。在MV的拍攝上,Kay邀請了中學師弟KF擔任導演,並找來曾參與ViuTV真人show節目《戀愛staycation》的林嘉宏出演男主角。「室內拍嗰日,一roll機就要我爆喊,本身好擔心,但好多謝我嘅acting coach(演戲導師) Donovan,佢好了解我,知道要點去引導我,喺我隔離一路講嘢,已經可以令我好快投入到個情緒爆喊出嚟!」Kay分享了拍攝過程中的一些難忘經歷。

音樂錄影帶的特別意義

Kay的MV拍攝地點之一是在機場維修區,這對她來說意義非凡,因為她曾是一名空姐。「最後全部人喺維修區嘅空地度等咗個半鐘,但係嗰個半鐘大家傾偈傾得好開心。」她回憶道。MV的故事講述了一對情侶的感情變遷,「係講一對情侶一齊及同居多年,感情由濃轉淡,說好嘅冰島之旅已經去唔到。喺沖曬菲林及執拾家中物件時回憶以往種種,最後雖然係好唔捨得,但都係決定放手離去。」這段描述不僅揭示了歌曲的情感深度,也展現了Kay對於音樂和表演的細膩感受。