陶大宇

陶大宇受《倒轉地球》帶挈勁賺七位數 親回應無緣演出《大叔的愛》真相

流行娛樂

廣告

陶大宇因一首《倒轉地球》而紅遍中港兩地,近日回歸即被各電視台爭住邀做嘉賓,陶大宇直言因為首歌帶挈令收入大增,在內地半年勁賺七位數﹗陶大宇近日頻頻做訪問,講解自己獨特台風的由來,又親自解釋冇拍《大叔的愛》的原因﹗

文:東方新地|圖:微博@陶大宇、 apm、傭仔日記 Maid’s diary|編輯:odin

傳陶大宇登台價二十萬兩首歌

陶大宇因為在內地登台演唱《倒轉地球》,憑其獨特台風及歌喉而人氣急升,片段在網絡上瘋傳,為大家帶來不少歡樂,同時令58歲陶大宇火速人氣大旺,有傳內地登台價高達二十萬,近日陶大宇接受傳媒訪問時,被問到二十萬兩首歌的騷價,陶大宇直指酬勞無咁高,不過就笑言近來工作實在太忙,就算二十萬騷錢都冇時間接到,真係忙到無停手﹗

陶大宇近日回歸香港出席商場活動,不過因為防疫措施收緊,所以就只能改為拍片同大家見面,但係佢一露面依然吸引到大家嘅圍觀呀。
陶大宇近日回歸香港出席商場活動,不過因為防疫措施收緊,所以就只能改為拍片同大家見面,但係佢一露面依然吸引到大家嘅圍觀呀。(圖片來源:無綫娛樂新聞台截圖)
陶大宇日前返港出席商場活動,容光煥發﹗
陶大宇日前返港出席商場活動,容光煥發﹗(圖片來源:微博@陶大宇)

陶大宇誇張台風原來為同大家打招呼

陶大宇在內地半年,他指是離港最耐的一次,但就因為《倒轉地球》令他收入大增,他直言半年賺了七位數,相當和味﹗又透過疫情未有影響工作,做到無停手﹗提到陶大宇的誇張水潑式台風,以及獨特歌喉都成為網絡熱話,ERROR的保錡更將佢惡搞拍片,被網民當笑料咁睇,不過陶大宇就話唔介意被批評,能夠帶給大家歡樂都係一件好事﹗陶大宇講到在台上的水潑式搞笑台風,佢就解釋原本是想同觀眾招呼,但因為人在舞台,所以動作大啲希望台下觀眾都䏲到,所以打招呼變成個人獨特台風﹗

陶大宇為開電視拍攝賀年節目﹗
陶大宇返港後,各電視台爭住搵佢,日前為開電視拍攝賀年節目,﹗(圖片來源:開電視截圖)

唔抗拒演同性戀 無緣接拍《大叔的愛》

提到去年ViuTV劇集《大叔的愛》原本人選一度盛傳是陶大宇演KK,但最後由黃德斌接演,陶大宇接受傳媒專訪時直認曾被邀拍攝《大叔的愛》,但傾洽一兩次後便冇下文,同時澄清並非外界指他拒絕拍同性戀角色而推劇,陶大宇指主導權不在他,他絕對不投拒演同性戀角色,因為《大叔的愛》有老婆同時愛上後生仔,角色夠挑戰性,而且搞笑為主,不像《春光乍洩》一類藝術感同沉重氣氛,自己都好有興趣拍《大叔的愛》,不過最後無緣演出﹗

陶大宇 黃德斌在《大叔的愛》演人夫KK,卻愛上劇中下屬田田呂爵安飾)
黃德斌在《大叔的愛》演人夫KK,卻愛上劇中下屬田田(呂爵安飾)(圖片來源:《大叔的愛》劇照)
陶大宇 劇中上演結婚一幕﹗
劇中上演結婚一幕﹗(圖片來源:《大叔的愛》截圖)
陶大宇返娘家無綫古裝街接受訪問,見到相熟監製及演員立即敍舊﹗
陶大宇返娘家無綫古裝街接受訪問,見到相熟監製及演員立即打招呼敍舊﹗(圖片來源:無綫娛樂新聞台截圖)

陶大宇突襲apm商場!回港頻頻被野生捕獲!

陶大宇在2021年尾憑大陸登台翻唱《倒轉地球》紅到返香港,先後在東華直播「跨境籌款」、還有本地網購平台邀請獻唱,最新消息係觀塘商場apm為了農曆年吸客,舉行「apm x 陶大宇倒數地球迎虎年」活動,宣傳廣告已於鬧市廣告牌登場,有市民見到仲以為係「惡搞應援」,雖然聚會因為疫情關係要延期,但原來商場並無放棄過與「陶老師」合作!

市民apm直擊陶大宇!關注組有片!

陶大宇的商場活動本擬於1月22日 ( 星期六) 於觀塘apm商場舉行,因為防疫拱施及限聚關係,商場曾經宣布將演出延期,不過有市民在商場發現陶大宇現身商場進行拍攝,清唱《倒轉地球》透過影片同大家拜年!這場無預告的「apm x 陶大宇倒數地球迎虎年」現場反應雖然有少少冷清,但直擊的市民都畀足反應:

影片來源:陶大宇關注組

陶大宇apm新春活動 疫情影響宣布延期

其實陶大宇本人早已於上星期提早回港,對於商場演出活動要延期,他就大方表示「來日方長」,在星期六(1月15日)更有網絡KOL在尖沙咀另一商場巧遇陶大宇,即使戴住口罩都認得出並合照:

陶大宇在apm商場的活動要延期,不過真身已回港。(圖片來源:facebook@傭仔日記 Maid
陶大宇在apm商場的活動要延期,不過真身已回港。(圖片來源:[email protected]傭仔日記 Maid’s diary)

陶大宇:想野生捕獲我,一齊倒轉地球?

陶大宇本來將會現身的活動,原定於2022年1月22日 ( 星期六) 於觀塘apm商場舉行,主辦單位曾經推出預告,以「熱爆陶大宇」作為介紹,預告片中大宇仲親自拍片叫大家嚟同佢一齊倒轉地球:「最近有唔少朋友都好關注我嘅歌唱事業,話樂壇欠我一個交代喎!其實我唱歌跳舞都係為咗搞氣氛嘅啫,最近要就係你哋開心!如果想野生捕獲我,一齊倒轉地球?又唔係話冇機會㗎喎!」結果網民一面倒期待陶大宇回歸香港,仲話一定要去睇現場版《倒轉地球》添!可惜最終活動要延期。


影片來源:齊齊推過氣師奶殺手陶大宇上返神台關注組

陶大宇
(圖片來源:apm圖片)
陶大宇 仲同觀眾單眼添!
仲同觀眾單眼添!(圖片來源:apm圖片)
陶大宇
(圖片來源:apm圖片)
陶大宇
(圖片來源:apm圖片)
陶大宇
(圖片來源:apm圖片)

相關文章:陶大宇網上直播演唱會只唱3首歌 揚言敢同宇宙G.E.M.對唱

陶大宇的魔性版本〈倒轉地球〉網民反應兩極,有人大讚他是以真功夫上陣,不是假唱咪嘴,而且七情上面,娛樂性高,認為愈聽愈開心。
陶大宇的魔音版本《倒轉地球》網民反應兩極,有人大讚他是以真功夫上陣,不是假唱咪嘴,而且七情上面,娛樂性高,認為愈聽愈開心。(圖片來源:微博影片截圖)
陶大宇 無綫在錄影廠找來一班藝員跨景合唱!
《歡樂滿東華》做特別嘉賓。(圖片來源:《歡樂滿東華》截圖)

圖:微博@陶大宇、 apm、傭仔日記 Maid’s diary

圖片來源:微博@陶大宇、 apm、傭仔日記 Maid's diary

YOU MAY ALSO LIKE ...