宋仲基 5大優點

姐弟戀又如何 宋仲基 5大優點鍊贏成熟男

流行娛樂

廣告

宋仲基 同宋慧喬宣布結婚,男神女神的婚禮應該是粒粒巨星,令人相當期待!雖然宋仲基比宋慧喬年輕,但卻非常有內涵,思想也很成熟,現實中的宋仲基更加是從小讀書好叻兼好有愛心,真‧完美男神當之無愧!

Text -東方新地 Edit- Cherie Photo -東方新地、宋仲基IG、宋慧喬IG

完美男神 宋仲基 5大優點

1.資優校草

宋仲基 原來係資優高材生,畢業自韓國排名前三的成均館大學、明星科系經營管理學系,當年高考以全國前十的優異成績考取。韓國有電視節目曾公開他的高三成績單,每一個科目都攞A!學生時代的他品學兼優,更曾是速滑選手,參加過全國大賽,但後來因傷退役。當年在成均館大學讀企管學系時,副修新聞放送,成為大學電視台主播,更不時登上校刊封面,被譽為成大校草!

2.熱心公益

宋仲基 除了忙於拍劇,亦經常參與公益慈善活動!因為韓國白血病兒童基金會嘅公布,大家先知道佢自2011年起連續五年捐款畀兒童癌症患者,至今已幫助超過10名小朋友接受完整治療!而於尼泊爾大地震期間,男神也曾捐出一億韓圜(約$66萬港元)給聯合國基金會。這些善行佢本人非常低調、完全不願曝光,只有佢經理人公司出來替佢承認確有此事。

當然,男神並不止關心小朋友,更好喜歡小動物,特別是狗狗!

3.護膚達人

宋仲基 平時好貪靚,因此經常研究護膚心得,2011年更曾出過美容書!書中分享佢對清潔有多重視,單係潔膚步驟就有六個之多,更推薦女性朋友教另一半如何學習護膚知識,非常實用。

4.富內涵的男神

與 宋仲基 合作過的女明星,大部分均稱讚:「在拍攝過程中,宋仲基總是很努力。本以為他年紀輕、社會經驗不豐富,但實際上在待人處世方面非常有禮,才藝也很多。雖然長得非常漂亮,但內心是真正的男人。」就連宋慧喬都大讚他是一個很有內涵的男人!

5.專業刻苦

宋仲基曾經表示,自己的格言是「輸了就不能活」,在拍攝《太陽的後裔》期間,曾因為一場動作戲,導致佢手臂骨折、右膝韌帶撕裂,當時的情況就算中斷拍攝都不過分,但宋仲基仍堅持帶傷上陣,態度專業!連劇組都表示,《太陽的後裔》能如期播出,全靠男神無與倫比的堅強意志!

宋仲基似爸爸最靚仔

30歲宋仲基憑劇集《太陽的後裔》而人氣急升,有網民搵番其陳年家庭照,左起為妹妹宋瑟琪、哥哥宋承基、媽媽同爸爸及宋仲基,妹妹比宋仲基細7歲,獨自到加拿大讀書。2010年時,宋仲基拍節目《出發夢之隊》而飛去加拿大溫哥華錄影,於當地留學嘅妹妹到場為哥哥打氣,相中可見妹妹有點baby fat,似媽媽多啲,而宋仲基同爸爸有八成似!

其實,宋仲基十分痛錫妹妹,曾於節目中表示:「妹妹一個人於外國生活,一定非常寂寞。」當時仲講到眼紅紅,可見兩兄妹感情好好。但係,有網民笑言宋仲基兩兄妹根本唔似樣,認為宋仲基盡得爸爸良好遺傳基因,相反哥哥同妹妹似媽媽。

宋仲基童年

宋慧喬童年(右一)

YOU MAY ALSO LIKE ...