姜濤

AK事件重演妹妹認錯姜濤 認錯係另一位Mirror成員 193亂入勁得戚

流行娛樂

廣告

MIRROR成員姜濤近日同新一代「美心小妹妹」阿Bean(豆豆)合作拍廣告,但竟然被阿Bean錯認為另一位Mirror成員!

姜濤 問小妹妹:我係邊個?

姜濤日前在IG上載了一段影片,影片一開頭他就笑問:「妹妹,我係邊個?」似乎已經對答案有所準備,結果小妹妹不太肯定地回答:「Anson Lo?」姜濤狀似無奈地重複:「我係Anson Lo。」接著又說:「Bye Bye啦!」似乎想結束影片。

姜濤在影片中問小妹妹:「我係邊個?」
姜濤在影片中問小妹妹:「我係邊個?」(圖片來源:[email protected]_show)
姜濤 可能已被多次詢問,所以小妹妹不太肯定地回答:「Anson Lo?」
可能已被多次詢問,所以小妹妹不太肯定地回答:「Anson Lo?」(圖片來源:[email protected]_show)

193亂入勁得戚

姜濤被小妹妹認錯後,一臉無奈想停止拍片,但這時ERROR成員193(郭嘉駿)卻亂入鏡頭中,指著自己追問小妹妹:「我係邊個?」小妹妹就望向他並回答:「193。」193即笑住拍姜濤的膊頭,稱呼他:「Anson Lo。」然後勁得戚地轉身離開,留下一臉尷尬的姜濤,令場面非常搞笑。

姜濤 193亂入問小妹妹:「我係邊個?」這次小妹妹較為有信心地回答:「193。」
193亂入問小妹妹:「我係邊個?」這次小妹妹想也不想便回答:「193。」(圖片來源:[email protected]_show)
193即得戚地笑拍姜濤的膊頭,並稱呼他為「Anson Lo」。
193即得戚地笑拍姜濤的膊頭,並稱呼他為「Anson Lo」。(圖片來源:[email protected]_show)
姜濤 193近日換了新髮型,但仍被小妹妹成功認出。
193近日換了新髮型,但仍被小妹妹成功認出。(圖片來源:[email protected]

小妹妹親自解答叫錯名原因

小妹妹阿Bean的母親其後在社交網重提叫錯姜濤事件,原來小妹妹竟然以為姜濤同Anson Lo係同一個人,她說:「我以為佢個中文名叫姜濤(唔連姓叫),因為啲人叫我中文名都係兩個字(唔連姓)。」所以她以為姜濤係姓盧,英文名係Lo Keung To(Anson Lo)!

小妹妹澄清佢係識姜濤嘅,只係以為姜濤英文名叫Anson Lo。
小妹妹澄清佢係識姜濤嘅,只係以為姜濤英文名叫Anson Lo。(圖片來源:[email protected]

保錡笑爆:3哥個樣!

姜濤在影片下@了Anosn Lo,並附上一個笑著流淚的emoji,影片上載短短半日便有多達34萬次觀看量,並有近10萬人讚好。193隊友保錡也笑爆留言:「3哥個樣!」引來不少網友回應「知我咩料嘅樣」、「好得戚」、「勁沾沾」、「威番次」等。

姜濤在影片下@了Anosn Lo。
姜濤在影片下@了Anosn Lo。(圖片來源:[email protected]_show)
保錡笑爆193個得戚樣,而ViuTV節目《賭命夫妻》的Maegi就提議姜濤可以扮成Anson Lo去做壞事。
保錡笑193個得戚樣,而ViuTV節目《賭命夫妻》的Maegi就提議姜濤可以扮成Anson Lo去做壞事。(圖片來源:[email protected]_show)
姜濤 保錡
保錡(圖片來源:[email protected]_p0k1)
姜濤 Maegi
賭命人妻Maegi(圖片來源:《賭命夫妻》截圖)

網友:兩個都咁靚仔

有不少網友都大讚Anson Lo和姜濤兩個都咁靚仔,所以小妹妹才會認錯,又提議姜濤可以改名「Anson Keung」或者「姜son撈」等。

姜濤和Anson Lo由參加《全民造星》時期開始已勁Friend,仲被粉絲封為「姜son CP」。
姜濤和Anson Lo由參加《全民造星》時期開始已勁Friend,仲被粉絲封為「姜son CP」。(圖片來源:[email protected]
姜濤 早前兩人仲合體一齊拍護膚品廣告,獲讚默契十足。
早前兩人仲合體一齊拍護膚品廣告,獲讚默契十足。(圖片來源:[email protected]_show)

童星阿Bean 新一代廣告寵兒

其實今次認錯姜濤的小妹妹是已經拍過不少廣告的童星阿Bean(豆豆),中文名為楊千筱,去年她更取代Celine(楊鎧凝),成為新一代「美心妹妹」。此外下個月就滿7歲的阿Bean,還拍過匯豐、海洋公園、雅培等多個大公司廣告。

姜濤 阿Bean自去年開始成為新一代「美心妹妹」。
阿Bean自去年開始成為新一代「美心妹妹」。(圖片來源:[email protected]美心MX)
姜濤 早前阿Bean首次拍戲,在電影《出租家人》中與周家怡演母女。
早前阿Bean首次挑戰拍戲,在電影《出租家人》中與周家怡演母女。(圖片來源:[email protected]

網友諗起AK同Migal

今次姜濤被認錯的影片,令許多網友都聯想起早前MIRROR另一成員AK(Anson Kong,江𤒹生)和童星Migal(妃頤)所拍攝的一段影片,片中Migal被問到最鍾意的藝人時,竟然對AK說:「鍾意睇好靚仔嘅姜B(姜濤)啦!」之後又話:「最鍾意聽好好聽嘅『So I say I love you』!我希望可以下次同姜濤一齊合唱呢首歌啦!」令本來一臉自信的AK登時無癮,即場扮作呷醋黑臉,場面亦十分搞笑。

姜濤 早前與Anson Kong合作拍廣告的童星,是曾在無綫劇《BB來了》中飾演「允豬」的Migal。
早前與Anson Kong合作拍廣告的童星,是曾在無綫劇《BB來了》中飾演「允豬」的Migal。(圖片來源:[email protected]
Migal對住AK話好鍾意姜濤,令AK扮晒呷醋兼黑面!
Migal對住AK話好鍾意姜濤,令AK扮晒呷醋兼黑面!(圖片來源:[email protected]

重溫8歲AK與4歲妃頤的搞笑對答:

撰文:東方新地圖片來源:[email protected]_show

YOU MAY ALSO LIKE ...