陳自瑤

萬千星輝頒獎典禮2021|入行22年終奪女配 陳自瑤多謝「老公」 但竟然唔係王浩信!?

流行娛樂

陳自瑤入行22年,昨晚 (1月2日)終於憑《寶寶大過天》擊敗其餘4名後起之秀,贏得《 萬千星輝頒獎典禮2021 》「最佳女配角」。她聽到賽果宣布一刻情緒激動,不停深呼吸,在台上多謝多位幕後工作人員,又公開多謝在劇中飾演其丈夫的張頴康,稱對方令她推進甚多。她及後又多謝所有屋企人,卻依然未肯公開提及老公王浩信!而「最佳男配角」則朱敏瀚憑《換命真相》奪得,他繼去年勇奪「飛躍進步男藝員」後今年再下一城!

文:東方新地 | 圖:TVB截圖 | 編輯:Wendy (原文刊於:東方新地)

《萬千星輝頒獎典禮2021》

陳自瑤奪女配表現激動

陳自瑤憑《寶寶大過天》奪得「最佳女配角」,擊敗姜麗文(《愛回家之開心速遞》)、麥美恩(《智能愛人》)、劉佩玥(《換命真相》)及何依婷(《星空下的仁醫》)四位對手。陳自瑤聽到宣布後不停深呼吸,並跟台下花旦們攬攬!她上台後表現依然激動,不停唞大氣,然後話:「我入咗公司十七年,終於有機會企喺呢個台上面,真係一啲都唔容易!」

公布「最佳女配角」前,森美再拎陳自瑤去年黑面來笑﹗又問陳自瑤會唔會再黑面,陳自瑤話:「嚿年因為凍,今年好溫暖,只會笑﹗」
公布「最佳女配角」前,森美再拎陳自瑤去年黑面來開玩笑!又問陳自瑤會唔會再黑面,陳自瑤話:「嚿年因為凍,今年好溫暖,只會笑﹗」(圖片來源:TVB截圖)
陳自瑤 最佳女配角五強﹗
最佳女配角五強﹗(圖片來源:TVB截圖)

陳自瑤多謝屋企人未有開名多謝王浩信

陳自瑤一口氣逐一多謝:「多謝珍姐畀機會我,將呢個角色畀我。多謝樂小姐,每一次我想放棄嘅時候,你就同我講只要一日喺度就會有機會。多謝志偉哥、多謝祖藍畀咁多唔同機會我﹗多謝我嘅拍檔係你畀我多謝張頴康,多謝《寶寶大過天》嘅台前幕後,多謝咁多年嚟畀過機會我嘅監製,成就咗今日嘅我﹗特別多謝阿姐,畀好多寶貴意見我﹗多謝投我票嘅人,仲有仲有,多謝我嘅屋企人,所有嘅屋企人﹗多謝我嘅朋友﹗」始終未有提及老公王浩信的名!

陳自瑤入行廿二年獲得女配,台下個個戥佢開心﹗
陳自瑤入行廿二年獲得女配,台下個個戥佢開心﹗(圖片來源:TVB截圖)
台下為陳自瑤歡呼﹗
台下為陳自瑤歡呼﹗(圖片來源:TVB截圖)
陳自瑤好激動﹗
陳自瑤好激動﹗(圖片來源:TVB截圖)
陳自瑤在江美儀及張慧儀手中獲得女配獎座。
陳自瑤在江美儀及張慧儀手中獲得女配獎座。(圖片來源:TVB截圖)
陳自瑤相當激動指向台下,她表示一定要多謝拍檔張頴康﹗
陳自瑤相當激動指向台下,她表示一定要多謝拍檔張頴康﹗(圖片來源:TVB截圖)
陳自瑤話一定要多謝張頴康:「佢話如果然我攞獎要多謝佢﹗因為佢嘅推進,令我可以做得咁多﹗多謝張頴康﹗
陳自瑤話一定要多謝張頴康:「佢話如果然我攞獎要多謝佢﹗因為佢嘅推進,令我可以做得咁多﹗多謝張頴康﹗(圖片來源:TVB截圖)

萬千星輝頒獎典禮2021|朱敏瀚攞獎 譚俊彥歡呼

《萬千星輝頒獎典禮2021》最佳男配角五強分別是張頴康、泰臣、朱敏瀚、羅子溢及黃子恆﹗由羅家英、劉江宣布由《換命真相》朱敏瀚奪得「最佳男配角」,朱敏瀚上台,台下同劇的譚俊彥及張振朗歡呼﹗

陳自瑤 萬千星輝頒獎典禮2021|朱敏瀚奪男配識做多謝曾志偉
最佳男配角五強名單﹗(圖片來源:TVB截圖)

朱敏瀚多謝曾志偉:佢令我睇到希望﹗

朱敏瀚上台表現冷靜:「我今年同自己講要享受個頒獎禮﹗冇特別預備,其實一個好嘅作品,絕對唔係一個人嘅作用,係成個團隊努力,多謝多珍姐(曾勵珍),我平時唔係好識表達自己,你畀啲唔同戲路嘅劇畀我去表現自己吖﹗仲有要多謝志偉哥,佢畀機會訓練班同事喺台慶有機會上台表演,令我睇到希望﹗仲有我要多謝我自己,我會珍惜每一個機會﹗」

陳自瑤 朱敏瀚由羅家英及劉江手上獲得「最佳男配角」。
朱敏瀚由羅家英及劉江手上獲得「最佳男配角」。(圖片來源:TVB截圖)
陳自瑤 朱敏瀚表現冷靜﹗
朱敏瀚表現冷靜﹗(圖片來源:TVB截圖)
陳自瑤 朱敏瀚上台多謝無綫總經理曾志偉﹗
朱敏瀚上台多謝無綫總經理曾志偉﹗(圖片來源:TVB截圖)
陳自瑤 曾志偉
曾志偉(圖片來源:TVB截圖)

YOU MAY ALSO LIKE ...