繩角

繩角|隊長Lokman一句說話辣㷫網民被圍攻 網民:蘇晴真係啱!

流行娛樂

廣告

MIRROR隊長楊樂文Lokman日前回應演唱會意外,「安全論」惹起有份參與7月MIRROR演唱會的舞蹈員不滿,公開鬧爆「黑心天團」、「對你好失望」等。Lokman與隊員AK(江𤒹生)、Alton(王智德)、Tiger(邱傲然)主演的ViuTV劇《繩角》周一首播後,Lokman出post宣傳,因一句說話再若公憤被圍攻。

繩角|Lokman宣傳新劇被曲解

楊樂文Lokman回應MIRROR演唱會意外,辣㷫一班有份為MIRROR演唱會伴舞的dancers,及後有dancers指被網媒斷章取義報道所誤導,了解Lokman完整訪問後,公開向Lokman道歉。以為事件告一段落。但Lokman一個宣傳新劇的po,貼出《繩角》黑白劇照,以拳手造型大晒胸肌,寫道「最後邊個企得返喺度」,再度惹起網民不滿。

繩角 Lokman宣傳《繩角》變成惹火post。
Lokman宣傳《繩角》變成惹火post。(圖片來源:IG@llokmann)

繩角|Lokman引用對白變暗寸阿Mo?﹗

劇中演員駱振偉Thor回應Lokman在劇中的角色名「阿東」,但有不少網民卻有另一番解說,把Lokman一句說話「最後邊個企得返喺度」投射到MIRROR演唱會意外受重傷的阿Mo(李啟言)身上。紛紛留言:「最後邊個企得返喺度,一定唔係阿Mo啦,隊長」、「肯定唔係阿MO」、「你哋12個都企喺度,得一個人企唔到咋嘛」、「你一句老師教The Show Must Go On呢句令我對你好失望」,並有不少網民tag蘇晴並寫道「明白你點解要unfollow佢」、「隊長講說話你聽喎﹗」、「隊長講嘢你要聽」等。

繩角
(圖片來源:IG@llokmann)
繩角
(圖片來源:IG@llokmann)
繩角 蘇晴@COLLAR連月照顧阿Mo。
蘇晴@COLLAR連月照顧阿Mo。(圖片來源:IG@soching_nat)

So Ching IG大清洗unfollow Lokman等成員

Lokman這一句說話,亦成為討論區熱話,指他「講嘢用唔用腦㗎?」、「擺係特登啦」、「係咪之前被班dancers鬧條氣唔順,出個post寸番人呀?」、「講暗寸,連登仔都唔及Lokman」、「呢招絕,如果班dancers嘈,佢可以話係宣傳套劇,係你哋自己對號入座」、「等緊方方又出嚟鬧」。不過亦有網民留言還Lokman清白指一句說話其實是劇中對白,「對白啫,咁都入到位?」、「呢啲PR叫post又關隊長事?真係慘!」同時,有網民發現So Ching除了八月時unfollow了花姐、魯生,及之後又unfollow了盧瀚霆,近日發現她除了Ian陳卓賢、Jeremy同埋姜濤之外,其餘的MIRROR成員都已unfollow,包括隊長Lokman。

繩角 Lokman、阿Thor及AK在劇中合作。
Lokman、阿Thor及AK在劇中合作。(圖片來源:《繩角》劇照)
繩角
(圖片來源:《繩角》劇照)
繩角 Lokman本身是舞蹈員出身。
Lokman本身是舞蹈員出身。(圖片來源:IG@llokmann)

常見問題

為何隊長Lokman會辣㷫網民?

楊樂文Lokman近日為新劇《繩角》出宣傳post,貼出《繩角》黑白劇照,以拳手造型大晒胸肌,寫道…詳情請看

Lokman引用對白變暗寸阿Mo?

劇中演員駱振偉Thor回應Lokman在劇中的角色名「阿東」,但有不少網民卻有另一番解說,Lokman的一句說話有機會投射到MIRROR演唱會意外受重傷的阿Mo身上,網民紛紛留言…詳情請看

圖片來源:IG@llokmann、《繩角》劇照、IG@soching_nat

YOU MAY ALSO LIKE ...