社內相親|Anson Lo出場即捱轟要換男主角?!網民嚴選3位男藝人

流行娛樂

廣告

ViuTV翻拍爆紅韓劇《社內相親》已於星期一晚(27日)首播。播出後討論度甚度,事關套劇集話題十足之外仲因為有「登神cp」兩位MIRROR成員(Anson Lo及Edan)參演。不過網民似乎唔多滿意男主角Anson Lo,仲話有3位演員似乎更適合?!

社內相親 ansonlo
(圖片來源:Facebook截圖)

社內相親|Anson Lo盧瀚霆出場白到反光 網民批Filter太重

在首播中,盧瀚霆在高爾夫球場一幕的膚色被網民狠批妝容太白,認為他太厚妝,因此出鏡效果先會咁誇張。有網民留言認同,更表示:「Sorry 但我真係頂唔順AL」、「不明他的妝越化越濃,不太自然同好看」、「佢個妝攪唔掂,真係白到反光好唔自然」、「Golf場個樣先攞命,得佢一個Filter咗」「同之前大叔的愛個樣差好遠」

但是亦有不少網民為盧瀚霆平反,更指出盧瀚霆一直以來因太白而造成的困擾:「其實AL有講過,因為佢啲鬚根好勁下,所以要遮,加上佢本身就好白,咁咪變咗咁樣囉…」、「打燈打到啲人塊面光燦燦,成個燈泡咁」「佢本身就好白,一打光同落少少Filter就會好誇張咁樣」。亦有網民表示:「韓星冇問題,港星就係妖?外國月亮特別圓」、「咁韓國版男主角都厚粉嘅」,意見十分兩極。

社內相親 ansonlo 盧瀚霆在高爾夫球場一幕的膚色被網民狠批妝容太白。
盧瀚霆在高爾夫球場一幕的膚色被網民狠批妝容太白。(圖片來源:ViuTV節目截圖)
社內相親 ansonlo 有網民指出其實在高爾夫球場的這幕所有演員的膚色都不太自然。
有網民指出其實在高爾夫球場的這幕所有演員的膚色都不太自然。(圖片來源:ViuTV節目截圖)
社內相親 ansonlo 盧瀚霆在其他場口時膚色變翻正常。
盧瀚霆在其他場口時膚色變翻正常。(圖片來源:ViuTV節目截圖)
社內相親 ansonlo 盧瀚霆在某些場口甚至能看見皮膚紋理,粉碎了落重filter的問題。
盧瀚霆在某些場口甚至能看見皮膚紋理,粉碎了落重filter的問題。(圖片來源:ViuTV節目截圖)

社內相親|網民為盧瀚霆平反:氣質都似有錢仔!

有不少網民就覺得盧瀚霆同原劇角色沒有太大分別,而且都非常carry到個角色「我覺得AL幾match個角色啊,斯文靚仔,氣質都似有錢仔」、「教主眼神同細微位一直進步,除左用眼睇,細心啲會留意到」、「CEO要高冷內斂,無咩表情,其實難做,AL微表情做得幾好喎」「教主尚欠一點點霸氣,但整體嚟講係收貨嘅」「教主做CEO有屬於佢個種氣質,斯文離地feel d都幾好呀,有自已既味道」「我覺得Anson Lo 好適合做偶像劇有錢貴公子wor」

社內相親 ansonlo 盧瀚霆被網民狠批唔夠霸氣,與原版的CEO有出入。
盧瀚霆被網民狠批唔夠霸氣,與原版的CEO有出入。(圖片來源:ViuTV節目截圖)

社內相親|網民嚴選3位男主角Stanley更合適

盧瀚霆被網民認為最唔似就係「霸道總裁」,唔夠力唔夠cool唔夠霸氣,同原版有出入「我係神徒,我都覺教主講嘢唔夠霸氣,特別尾音位置,有時聽唔清楚;但都好高興教主可以做呢個角色,要繼續努力」「我覺得anson lo做有啲細路扮大人既感覺 」。

網民就嚴選3大藝人,認為似乎更適合。第一個係同隊MIRROR的Stanley更適合這個角色:「Stanley同韓版男主嘅外形同氣質,各方面更接近」「AL做得唔夠霸氣,我諗搵Stanley會更合適。」「12子內我第一個諗起呢個角色係啱大表哥,不過登神的商業效益實在大太多」「我覺得大表哥襯啲」「登神真係同韓版爭太多,prefer大表哥做CEO,皮皮做秘書」

社內相親 ansonlo 更有網民提出同隊的Stanley更適合這個角色。
更有網民提出同隊的Stanley更適合這個角色。(圖片來源:IG@stanleysc_)
社內相親 留言截圖
留言截圖(圖片來源:fb@造星評議會 – 全民造星討論區)

第2位係MIRROR Ian

MIRROR成員Ian都係被選中的孩子!有時Ian啲相都cool,加上身高優勢似乎都做到霸道總裁!

社內相親
(圖片來源:IG@iancychan)
社內相親
(圖片來源:IG@iancychan)
社內相親
(圖片來源:IG@iancychan)

第3位係ERROR 193

第3位係ERROR成員193,唔少網民認為193個身型非常適合做霸道總裁,而且搞上193的演技,出嚟效果應該幾有趣「193個氣牆身型應該啱做總裁」「平時嘅193果種霸道係有啲小朋友式,感覺應該會幾好笑!」「啱啊!就好似流星花園果個咁要喪恰女主,呢個身高壁咚女主簡直perfect」「193carry到」

社內相親
(圖片來源:ig@deniskwok193)
社內相親
(圖片來源:ig@deniskwok193)

有網民話如果只睇身高霍哥好似都能成事「霍哥都ok」「霍哥都高」不過有網民就指「霍哥個樣太猥瑣」

社內相親
(圖片來源:ig@jeffreyfok_224)

撰文:東方新地圖片來源:IG@iancychan、ig@jeffreyfok_224、ig@deniskwok193、Facebook截圖、ViuTV節目截圖、IG@stanleysc_資料或影片來源:原文刊於東方新地