何伯事件:何太鏡頭前流淚450萬爭議引發網民熱議

流行娛樂

廣告

《東張西望》今日(15日)繼續報道何伯事件,對於有網民聲稱自己是何伯的子女並在網上發文,表示提取450萬元是維護何家自身利益,將會透過法律途徑追討何太的禮物。何伯直斥5名子女沒有養過他,何太就表示何伯有選擇自己生活的自由。節目旁白稱「作為父母,晚年都希望子女俾多啲時間去關懷同照顧自己。」節目旁白稱事件帶齣子女需要多關懷年長的父母。

變賣龍鳳鈪

何伯夫婦在訪問中提到足金流星鎚龍鳳鈪已經變賣,何伯說:「賣咗啦!唔係邊有得開支呀?心痛呀!七萬幾賣,蝕咗2萬幾!」何太表示就算何伯要瞓街,自己都會支持,並謂:「我唔撐佢都唔係人啦!」旁白稱何伯夫婦原意是想追討450萬元,沒想到事件會演變成這樣。之後旁白又用帶煽情的語氣說:「兩個人要面對成千上萬嘅無形負評,今後嘅路相當難行,但何伯何太今後仍會互相扶持,度過難關,只因佢哋相信,風雨同路見真心。」畫面一轉見到何伯搭住何太膊頭,何太閉目谷出眼淚說:「我……好慘」並不停拍打何伯的大髀。

何太流出一滴眼淚

何伯繼續鬧細女取走450萬元,斥5名子女沒人性,又稱他們在街上不要認是他的子女,「千祈唔好講,我衰唔起!」此時,在旁的何太緊閉雙眼啜泣,終於流到一滴眼淚,何伯不停在旁安慰她不要哭,並謂:「唔好喊!要撐得住呀!我哋要撐落去,等出面踩我哋啲人睇得到,我就算點都好,都會一直撐!」

何太不解為何網民不覺得何伯的子女有錯

畫面見到何太用衫袖抹眼淚,之後她說:「我哋……都遇到咁大挫折困難……(何伯︰我哋嘅正義總可以捱得過!)出面啲網友……都唔覺佢啲仔女做錯,仲要攻擊我哋,佢係好需要人去理解同埋支持,(何伯︰無佢照顧我……)咁樣攻擊我哋,我哋相信我哋一定可以撐過去。」何太不解為何網民不覺得何伯的子女有錯。何太稱何伯很需要人理解及支持。

目錄