6點拆解 男神湯哈迪新戲《末日先鋒:戰甲飛車》

6點拆解 男神湯哈迪新戲《末日先鋒:戰甲飛車》

英國男神湯哈迪(Tom Hardy)最近有套《叛國追凶》(Child 44),接住又有新戲《末日先鋒:戰甲飛車》(Mad Max Fury Road)……一講到個戲名,有同事就話:「咦!咪30幾年前米路吉遜嗰套?佢又拍呀?」對於我呢啲8、90後嚟講,唔睇都唔知,原來《Mad Max》就係30幾年前捧紅咗米路吉遜(Mel Gibson)嘅系列電影。

不過嚟到2015年,有番咁上下年紀嘅米路就唔玩,由湯哈迪接棒,照舊係佐治米勒(George Miller)執導,隔咗咁多年reboot,有咩新嘢吸引我哋新一代先?

text-aMan

延續第3集 編導佐治米勒搵嚟湯哈迪(《蝙蝠俠:夜神起義》)接捧,重演Max,今集亦係85年第3集嘅延續,故事講述喺末日荒漠,經歷喪妻喪子之痛嘅Max打算獨自流浪嘅時候,遇上以查理絲花朗(Charlize Theron)為首嘅飛車難民黨,Max因救咗佢哋而捲入1場公路生死鬥……雖然隔咗咁多年再拍,未知反應如何,但電影公司已打算拍多3集。今集唔睇,之後上續集時,邊有話題講呀?
延續第3集
編導佐治米勒搵嚟湯哈迪(《蝙蝠俠:夜神起義》)接捧,重演Max,今集亦係85年第3集嘅延續,故事講述喺末日荒漠,經歷喪妻喪子之痛嘅Max打算獨自流浪嘅時候,遇上以查理絲花朗(Charlize Theron)為首嘅飛車難民黨,Max因救咗佢哋而捲入1場公路生死鬥……雖然隔咗咁多年再拍,未知反應如何,但電影公司已打算拍多3集。今集唔睇,之後上續集時,邊有話題講呀?
太入戲不和 除咗湯哈迪,今集重搵嚟查理絲花朗加盟,不過據知湯哈迪拍攝《末》時太過入戲,個性都變成角色咁偏激,戲外有時亦會以角色自居,更長期自言自語,行為勁古怪,所以最初查理絲想同佢私下交談時,佢堅持遠離所有演員同工作人員,查理絲重幫佢改咗個花名:「怪胎」,但湯哈迪依舊我行我素,兩人不和亦不無原因……好在電影拍攝完之後,湯哈迪變番正常人,關係破冰而friend番。
太入戲不和
除咗湯哈迪,今集重搵嚟查理絲花朗加盟,不過據知湯哈迪拍攝《末》時太過入戲,個性都變成角色咁偏激,戲外有時亦會以角色自居,更長期自言自語,行為勁古怪,所以最初查理絲想同佢私下交談時,佢堅持遠離所有演員同工作人員,查理絲重幫佢改咗個花名:「怪胎」,但湯哈迪依舊我行我素,兩人不和亦不無原因……好在電影拍攝完之後,湯哈迪變番正常人,關係破冰而friend番。

內容延讀:

KATY PERRY 演唱會,是咁做的

「舉中指」EMOJI 你LIKE唔LIKE?

迷你兵團之得成MINIONS,融入家中!

湯哈迪直認躁底 對於湯哈迪拍攝時太過融入角色偏激嘅性格,佢話:「其實我本身性格都好偏激,呢個係我生存嘅防護機制,我覺得事情鬧得夠大,別人就唔會要求我去做一啲我唔想做嘅事,一切係出於恐懼,但我絕對唔係無理取鬧。」今年已經37歲嘅湯哈迪重話:「咁樣嘅處事方式會傷害到自己嘅聲譽,所以人大咗都識得注意自己嘅言行。」 Btw,唔知大家覺唔覺佢戲中呢個造型,同佢喺《蝙蝠俠》入面演嘅Bane(小圖)勁似呢?
湯哈迪直認躁底
對於湯哈迪拍攝時太過融入角色偏激嘅性格,佢話:「其實我本身性格都好偏激,呢個係我生存嘅防護機制,我覺得事情鬧得夠大,別人就唔會要求我去做一啲我唔想做嘅事,一切係出於恐懼,但我絕對唔係無理取鬧。」今年已經37歲嘅湯哈迪重話:「咁樣嘅處事方式會傷害到自己嘅聲譽,所以人大咗都識得注意自己嘅言行。」
Btw,唔知大家覺唔覺佢戲中呢個造型,同佢喺《蝙蝠俠》入面演嘅Bane(小圖)勁似呢?

YOU MAY ALSO LIKE ...

There is 1 comment

Add yours

Comments are closed.