同海賊王並肩冒險  《One Piece》3D畫展

同海賊王並肩冒險 《One Piece》3D畫展

近期唔少漫畫爭相開拍真人版電影,名氣長據漫畫榜no.1嘅《One Piece海賊王》,雖然拍電影版未有聲氣,但粉絲又唔使失望,因為佢喺世界各地嘅活動從未停過,好似遠嘅有大阪環球影城7月舞台劇,近又有今個月中台北嘅《One Piece》主題跑,重有即日起尖沙咀嘅「香港海賊王3D展」!
今次佢係全球首個以《One Piece》為主題嘅3D畫展覽,場內超過30幅作品任你selfie,我哋率先搵靚女model Blaire示範,學下點樣擺pose先可以完全融入《One Piece》世界!

text-Oscar photo-Tung [email protected] Model

草帽海賊團一夥企喺城牆要拯救魯賓呢幕絕對經典,畫中有個位置預埋你一份!
係粉絲都知,呢一幕草帽海賊團喺城牆拯救魯賓絕對經典,畫中間個位置預咗你一份,Blaire話影時眼神要同啲主角角度一致,先可以融入畫中喎。

就啱角度融入場景

立體畫展最大特色係能夠俾參觀人士同畫互動selfie,以融入畫嘅場景之中。今次展覽,身為《One Piece》嘅粉絲就開心囉,事關30幅3D畫選咗漫畫中最經典嘅情節,包括同薇薇公主成為夥伴、拯救魯賓、同前進號道別等,甚至艾斯犧牲自己去救路飛嘅場景,大家都可以走入其中,同草帽海賊團一齊冒險,係咪好興奮?不過呢,要100%同場景融為一體,都要就啱角度,就等Blaire示範。

除咗全景畫,亦有呢啲立體畫框畫,你都可以成為畫中人!
除咗全景畫,亦有呢啲立體畫框畫,影相tips就梗係唔好企出晒個畫框之外啦。
講到最過癮嘅畫作,一定要數芬奇所講嘅「第15號戰略」:「6神合體」,大家就要扮演冇參與其中嘅魯賓,完成合體(即係影相)之後,記得倒翻轉張相嚟睇!
講到最過癮畫作,一定要數芬奇所講嘅「第15號戰略」姿勢——「6神合體」,呢幅畫本身係圖中180度倒轉咁放嘅,大家就要扮演本來喺芬奇左手倒吊嘅魯賓,只要遞高雙手就會好似,影相後將相倒翻轉即有上圖嘅被倒吊效果!
索柏係《One Piece》嘅可愛「萌」主,連匿埋偷望都可愛過人,係佢同伴嘅,當然係一齊匿埋扮驚吧!
索柏係《One Piece》嘅可愛「萌」主,連匿埋偷望都可愛過人,係佢同伴嘅,當然係一齊匿埋扮驚吧!
究竟路飛個嘴可以扯到幾闊?
究竟路飛個嘴可以扯到幾闊?呢張要神似就簡單啦,只要將雙手放喺路飛個口度就OK~~~
布魯克嘅「45度」絕技,個個都可以做得到!
布魯克嘅「45度」絕技,而家個個都可以做得到!

 

內容延讀:

日本運動漫畫一樣熱血!

《狐忍》做舞台劇,幾時到《One Piece》呢?

YOU MAY ALSO LIKE ...

There are 4 comments

Add yours
  1. 新Monday / 率先!跛了也要爬去影的8幅One Piece 3D畫(第2彈) - 新Monday

    […] 尖沙咀「香港3D奇幻世界」早在今年4月就開始「《One Piece》3D畫展」,由於反應熱烈,館方決定「添食」,除了保留部分舊畫,其他都換上全新、共10多幅以三桅船篇、龐克危地篇、以及《One Piece》連載中的德雷斯羅薩編為主題的3D畫。作為號《One Piece》忠粉的小編,為大家嚴選了8幅忠粉就算跛了也一定會仆倒去影的《One Piece》3D畫,等各位想定擺甚麼甫士,一入場就9秒9__衝去必影3D畫! […]


Comments are closed.