韓國即食麵人氣排行榜!辛辣麵都只係韓國即食麵排第2 你又試過哂未?

韓國即食麵人氣排行榜!辛辣麵都只係韓國即食麵排第2 你又試過哂未?

韓國即食麵近年備大眾喜愛,雖然價錢比本地生產嘅即食麵貴,不過唔少朋友都一於少理。其實韓國即食麵有好多唔同種類,而且每款各有特色,唔想剩係識得買「辛辣麵」?咁就要睇下以下網民嚴選韓國即食麵排行榜!
撰文:海月|圖片:各大廠商

韓國即食麵人氣排行榜!辛辣麵都只係韓國即食麵排第2 你又試過哂未?

近月因為武漢肺炎(新冠肺炎)疫情全球肆虐,所以唔少國家、地區都決定「封城」,以及限制出入境交通。如韓國在疫情爆發初期,亦決定進行國內地區封鎖,以及禁止國內生產醫療用品出口,因而引發外界擔心韓國產品亦會難以出口。當時更引來一陣「搶購熱」,特別是韓國即食麵,更係一包難求。近無外國入口即食麵盛行,尤以日本、韓國最甚。特別係「點煮都仲咁彈牙」嘅辛辣麵特別受大眾鐘愛,以下就為大家送上網民嚴選最愛韓國即食麵排行榜,你又食過哂未?

韓國即食麵
即食麵喺韓國真係國民食品
韓國即食麵
就算Running Man亦好常見韓國即食麵
韓國即食麵
韓國即食麵亦有相當多口味

韓國即食麵人氣第5位

炸王酢醬麵

呢隻「炸王酢醬麵」同樣都係「農心」出品,亦係少數「非湯麵」上榜即食麵。呢隻「炸王酢醬麵」無論喺韓國定網絡上都好評不斷,同平時容易過甜嘅炸醬麵又略有不同。 炸王酢醬麵鹹中帶一點甜提味,而且麵條亦好有咬口。另外,亦有網民表示同辛辣麵更係一個非常好嘅Mix and Match組合,變成第三種口味!

韓國即食麵
呢隻「炸王酢醬麵」同樣都係「農心」出品,亦係少數「非湯麵」上榜即食麵。

網民評價:
「口感Q彈非常有勁」
「真有炸醬麵之王的風範」

韓國即食麵
炸王酢醬麵鹹中帶一點甜提味,而且麵條亦好有咬口。

韓國即食麵人氣第4位

浣熊香辣海鮮炒烏冬麵

韓國即食麵排行榜第4位同樣都係由農心出品,呢隻「浣熊香辣海鮮炒烏冬麵」所用嘅烏冬麵亦比市場一般用嘅為粗。配上農心相當自滿嘅配料包。香辣之餘又帶滿滿嘅海鮮味,另外特別之一就係用上超可愛嘅「浣熊魚板」,真係睇得又食得!話雖叫烏冬,不過同香港人認知嘅烏冬係唔同嘅。
/////296第4位同樣都係由農心出品,呢隻「浣熊香辣海鮮炒烏冬麵」網民評價:
「吃起來還帶濃郁鰹魚香氣」
「有入口後勁凌厲嘅的辣度」
「浣熊魚板令人少女心噴發」

韓國即食麵
話雖叫烏冬,不過同香港人認知嘅烏冬係唔同嘅。

韓國即食麵人氣第3位

金蟹海鮮風味拉麵

踏入第3位終於唔係農心出品,而係韓國同樣熱賣嘅「金蟹海鮮風味拉麵」,推出無耐就爆紅。金蟹海鮮風味拉麵採用較扁身麵條,唔似一般圓身即食麵。呢種麵亦較接近手打麵,加上湯頭鮮濃鹹辣,鐘意濃味嘅朋友好容易一食就愛上!

韓國即食麵
金蟹海鮮風味拉麵採用較扁身麵條,唔似一般圓身即食麵。

網民評價:
「辣味後勁非常強勁,不過辣得好過癮」
「蟹味嘅海鮮湯底,甜辣得味好易上癮停唔到口」
「超濃味湯頭,非常適合加青菜,中性更有層次感」

韓國即食麵
呢種麵亦較接近手打麵,加上湯頭鮮濃鹹辣,鐘意濃味嘅朋友好容易一食就愛上!

 

韓國即食麵人氣第2位

辛辣麵

一講起韓國即食麵,相當唔少人都會即刻諗起「辛辣麵」。唔單只湯頭夠辣,而且麵餅彈牙唔易煮爛,而且蔬菜配料相當多。唔少人更鐘意以辛辣麵煮成「炒麵」或少湯版的燴麵。最特別嘅係辛辣麵有分為外國版及韓國牛肉版,兩者味道完全唔同,韓國版雖然更貴不過味道更香濃。

韓國即食麵
最特別嘅係辛辣麵有分為外國版及韓國牛肉版,兩者味道完全唔同
韓國即食麵
韓國版雖然更貴不過味道更香濃。

網民評價:
「麵條煮很久都不會爛!」
「加芝士才是重點」
「用芝士加牛奶去煮,再加入三分之二包辣粉,天上美味」

韓國即食麵
用芝士加牛奶去煮,再加入三分之二包辣粉,天上美味

食咗咁多年辛辣麵,你知唔知點食先最好味?呢個煮法同喺韓國街頭阿豬媽煮嘅一樣,睇見都流口水,宵夜試試佢先。來源︰맛집특공대﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣【又流口水 日本激萌My Melody…

Posted by 新Monday on Wednesday, March 4, 2015

 

韓國即食麵人氣第1位

辣雞風味鐵板炒麵

能夠打敗超人氣「辛辣麵」嘅,就係由Samyang三養推出嘅「辣雞麵」。雖然推出過嘅口味都相當多,不過最受人歡迎嘅都係原味。味道先甜後辣,而且辣度更唔係講笑,對唔少朋友嚟講都係一個「玩命級挑戰」,不過又會被獨特嘅辣味所俘虜。

韓國即食麵
能夠打敗超人氣「辛辣麵」嘅,就係由Samyang三養推出嘅「辣雞麵」。

網民評價:
「辣雞麵嘅辣度真係會令人快瘋掉,但卻又很上癮」
「每個禮拜都至少會想吃一次」
「越食越上癮,不過食完咁辣後係會有代價嘅」

韓國即食麵
對唔少朋友嚟講都係一個「玩命級挑戰」

大家又試過哂未呢?

 

同場加映

日本節目測試:樽裝飲品擺過夜 細菌激增10倍!

基本上細菌是進不了未打開的樽裝飲品,所以未打開的樽裝飲品可以說是安全的。但當樽蓋打開喝上幾口後,黏在皮膚上的黃色葡萄球菌等有害細菌會進入樽裝飲品內並慢慢滋生。而日本一個綜藝節目就為此針對6種支裝飲品進行測試,每一種樽裝飲品都先讓測試人員喝一口,然後放在28度的環境內。第二天來測試它們的細菌數量:分析喝後3小時與24小時的細菌數量變化。

樽裝飲品, 細菌
6種常見飲料
樽裝飲品, 細菌
皮膚上的黃色葡萄球菌會進入飲料內

6種樽裝飲品細菌數量的測試結果

[樽裝飲品 1]綠茶:實驗前約600個細菌,24小時後有約490個細菌。

綠茶因為自身有能抗菌的兒茶酚,所以數量稍微下降。

樽裝飲品, 細菌
綠茶 測試結果

[樽裝飲品 2]水:實驗前約600個細菌,24小時後有約1,100個細菌。

原來純水也會讓細菌上升!

樽裝飲品, 細菌
水 測試結果

[樽裝飲品 3]麥茶:實驗前約600個細菌,24小時後有約3,700個細菌。

 

樽裝飲品, 細菌
麥茶 測試結果

閱讀更多: 大便形狀透視身體狀況!教你6種大便形狀看腸胃健康

[樽裝飲品 4]可樂:實驗前約600個細菌,24小時後有約2,493,800個細菌。

細菌最喜歡糖和蛋白質,有這兩樣東西的話,細菌數量就會驚人上升。一瓶可樂有15粒方糖,難怪細菌數量上升!

 

樽裝飲品, 細菌
可樂 測試結果

[樽裝飲品 5]橙汁:實驗前約600個細菌,24小時後有約2,503,900個細菌。

純橙汁的話,雖然沒有加糖,但裡面的果糖對細菌來說與糖是沒有分別的。

樽裝飲品, 細菌
橙汁 測試結果

[樽裝飲品 6]牛奶咖啡:實驗前約600個細菌,24小時後有約5,175,900個細菌。

牛奶咖啡在糖的基礎上,加上牛奶變成細菌的養份,裡面含有豐富的蛋白質,讓細菌激增。千萬不要把它留待第二天飲啊!

樽裝飲品, 細菌
牛奶咖啡 測試結果

閱讀更多: 清潔消毒要有正確方法!鞋子 / 眼鏡 / 外套 / 手機 清潔大法

關鍵詞
Chill好食

YOU MAY ALSO LIKE ...