5G技術知多啲!5G原來有接收禁區!?深入介紹、比較同4G網絡速度差幾多

5G技術知多啲!5G原來有接收禁區!?深入介紹、比較同4G網絡速度差幾多

5G技術可以話係今年2020年各國電訊商、手機商重點項目,香港大部分電訊商都喺4月1日時正式啟動香港5G網絡。不過原來喺香港,都未係全部地區手機都收到5G,到底收唔到係咪會變成4G LTE?速度又差幾遠?即刻帶大家睇睇!

撰文:海月|圖片:WikiGov HK

5G技術知多啲!深入介紹5G技術原來有接收禁區!

【5G技術知多啲】

問題1:到底5G技術有幾快?同4G LTE差幾多?

Ans:

5G技術經過多年研究,比4G LTE技術傳輸速度更快,平時4G LTE網絡傳送速度大約係100Mbps,要下載約1小時嘅4K影片大約需時3~5分鐘。而採用5G技術網絡嘅速度,將比4G LTE提升10倍,檔案傳送嘅速度可高達1,000Mbps,同樣下載約1小時嘅4K影片大約只需10秒就完成。

5G技術
下載約1小時嘅4K影片大約只需10秒就完成。
5G
平時4G LTE網絡傳送速度大約係100Mbps,要下載約1小時嘅4K影片大約需時3~5分鐘。而採用5G技術網絡嘅速度,將比4G LTE提升10倍

【5G技術知多啲】

問題2:5G技術網絡現時覆蓋率如何?

Ans:

目前香港大部分電訊商所用的5G技術,最常使用的都是3.5GHz 5G網絡,基本上經已覆蓋全港,除了大埔、沙田、粉嶺、西貢、赤柱等地。因為現時香港有兩間衛星公司,同樣使用3.5GHz頻譜,而衛星公司的衛星發射站分別設於大埔及赤柱,為免對衛星造成干擾,所以上述地區仍未能架設5G技術發射站,這些地區的用戶只能沿用4G網絡。

5G技術
香港大部分電訊商所用的5G技術,最常使用的都是3.5GHz 5G網絡,基本上經已覆蓋全港
5G技術
衛星公司的衛星發射站分別設於大埔及赤柱,為免對衛星造成干擾
5G技術
上述地區仍未能架設5G技術發射站,這些地區的用戶只能沿用4G網絡。

【5G技術知多啲】

問題3:身處地區接收不到5G,幾時有得用?

Ans:

香港政府曾提出使用3.3GHz及4.9GHz 5G技術頻譜來解決干擾問題,不過3.3GHz因為在室外有特殊用途,並不能於室外使用,而4.9GHz 5G技術頻譜則訊號穿透力不及常用的3.5GHz,而且亦非所有5G手機能夠接收。

目前政府正跟衞星公司研究,將大埔衞星測控站遷移去舂坎角,不過牽涉問題複雜,預計整個過程需時數年完成,所以想Join 5G Plan就要留意返啦!

5G技術
想快啲都真係有困難
5G技術
當無將自動轉回4G LTE法使用5G時

 

同場加映

Apple 5大傳聞新品!疫情影響Apple WWDC 2020變線上發表會

新冠肺炎疫情全球肆虐,不單只影響大眾日常生活及生命健康,就連很多一年一度的大型活動都被迫取消或延後,如世界行動通訊大會(MWC 2020)、遊戲開發者大會(GDC 2020)、F8開發者大會、Google I/O 2020、台灣遊戲展等年度盛會,都紛紛宣布取消、延期,或改以線上形式舉行。而今年將在6月舉行的蘋果全球開發者大會(WWDC)也宣布改採線上形式召開,預計將於今年6月舉行,也是約31年來首次採用線上形式來舉行WWDC。

Apple
今年將在6月舉行的Apple蘋果全球開發者大會(WWDC)也宣布改採線上形式召開
Apple
約31年來首次採用線上形式來舉行WWDC。

到底今年嘅WWDC 2020,蘋果Apple又有啲咩特別產品推出呢,現時網上流出一共有5個新產品,雖然冇新iPhone,不過都非常令人期待。距離WWDC 2020仲有約3個月時間,以下就一齊睇下蘋果Apple5大新品預測!

iOS 14

日前外國知名爆料網站「9to5Mac」報導,Apple將在今年WWDC 2020中,發表全新iOS 14系統,並將採用全新UI畫面設計。相比iOS 13.4,iOS 14在主畫面中會有一個全新頁面,能讓使用者透過分頁方式,管理並放好自己的App。

Apple
OS 14在主畫面中會有一個全新頁面,能讓使用者透過分頁方式,管理並放好自己的App。
Apple
iOS 14系統,並將採用全新UI畫面設計。

iPadOS 14

早前有專家在測試代碼中發現有iPadOS 14的代碼編號,在iPad OS 13.4上全面更新,更會再一次大幅強化滑鼠操作。iPadOS 14除支援滑鼠游標,到時因為全新搭載有觸控板的iPad鍵盤套已面世,相信會讓iPad的操作方式更接近Mac。

Apple
有專家在測試代碼中發現有iPadOS 14的代碼編號,在iPad OS 13.4上全面更新,更會再一次大幅強化滑鼠操作。
Apple
全新搭載有觸控板的iPad鍵盤套將面世,相信會讓iPad的操作方式更接近Mac。

藍牙追蹤器AirTag

其中一樣將在今年WWDC 2020中預測亮相新品中,更包括傳聞已久嘅Apple藍芽追蹤器AirTag。呢個AirTag比find my iphone更強大,更可透過藍芽及AR功能,幫助用家追蹤、尋找個人遺失物品。

Apple
傳聞已久嘅Apple藍芽追蹤器AirTag
Apple
經已有網友為AirTag製成發布概念圖

第三代AirPods

自去年3月推出第2代AirPods後,就一直未有推出新一代產品,雖有更新了加入強勁功能的AirPads Pro,不過很多用家都不把它當成新一代。日前網上有消息指Apple將在今次WWDC中推出全新的第3代AirPods,以平價入門款為主打。這隻第3代AirPods將命名為「AirPods Pro Lite」,代表重量輕盈化、價格親民化,以及將作出功能取捨。

Apple
第3代AirPods將命名為「AirPods Pro Lite」
Apple
第3代AirPods將命名為「AirPods Pro Lite」將跟之前型號有明顯分別

 

tvOS 14

雖然AppleTV推出經已一斷時間,不過相比其他網絡串流平台,佔有率還是有點距離。今次WWDC 2020將很大機會推出全新tvOS 14,有專家指深度挖掘iOS 14程式碼時發現,Apple將發表新一代Apple TV,甚至更會連帶推出全新Apple TV專屬遙控器,而iPad及iPhone對Apple TV的對應亦會大大提升。

Apple
Apple將發表新一代Apple TV
Apple
甚至更會連帶推出全新Apple TV專屬遙控器,

到底最多用家期待之一嘅iPadOS 14及藍牙追蹤器AirTag會係點呢?6月自有分蹺!

 

同場加映

Apple行貨AirPods Pro劈價!唔使$1,700 遲買真係平幾舊│我是果粉

 

關鍵詞
5G科技控

YOU MAY ALSO LIKE ...