古明華將離巢無綫獲太太支持 《法證先鋒IV》中演殺人犯演技出色!|頭號粉絲

古明華將離巢無綫獲太太支持 《法證先鋒IV》中演殺人犯演技出色!|頭號粉絲

古明華屬好戲之人,入行至今26年曾演出過無數角色!在2012年時,古明華憑《巴不得媽媽》飾演的「蘇基」一角彈出,奪得無綫頒獎禮 「最佳男配角」 ,而最近於劇集法證先鋒IV》其中一個單元內做殺人犯,演出更大獲好評,之不過這位好戲之人,將繼劉江、楊瑞麟、敖嘉年等一眾藝人後,古明華亦將宣告離巢。

 

撰文、圖片:東方新地|編輯:異種火星人(原文刊於:東方新地

古華明入行至今26年曾演出過無數角色

90年於演藝學院畢業,3年後隨即憑第一部電影《旺角馬場》獲得提名金像獎「最佳新人獎」,卻與獎項無緣。其後他加入TVB,可惜只是多演配角,如大賊、劊子手、強姦犯等。由於只演配角,當時收入相當不穩定。

古明華
古明華入行至今26年曾演出過無數角色

 

古明華
古明華多演配角

古明華《法證先鋒IV》中演殺人犯演技出色

古明華參演晒四輯的《法證先鋒IV》,先後分別飾演過夜總會經理、私家偵探、流浪漢,而在最近TVB熱門劇集《法證先鋒IV》其中一個單元中則飾演一名殺人犯,故事是指古明華所飾演的「譚以喬」原來一直以來都是講大話,來,掩飾自己殺死麟仔的事,法醫力斥因他個人的自私想法,令麟仔失救後再被埋在水泥中被侷死,之不過他被警方帶走迫問時,聲淚俱下,以使眾人都相信他真是無辜。

 

古明華
古佬喺《法證先鋒IV》嘅演出備受讚賞,同黎燕珊鬥戲相當精彩,原來上三輯嘅《法證》都有佢份。

 

 

古華明計劃返內地搵人仔惜疫情爆發計劃有變

古佬古華明離巢遇著疫情大爆發,演藝圈進入寒冬時期,本來一心想返內地搵機會,希望令收入增加,以供養喺大學讀書嘅囡囡,古佬話作出呢個決定時未出現疫症,現時惟有先休息見步行步。

 

古明華
演藝學院畢業嘅古佬喺無綫默默耕耘多年,於12年憑《巴不得媽媽》飾演嘅蘇基彈出,奪得無綫頒獎禮 「最佳男配角」 ,全場為佢歡呼。
古明華
《巴不得媽媽》蘇基
古明華
古明華在《國產淩淩》中的萬能key「安心上路」也是其中一個經典。

一頭家一條心有老婆撐「安心上路」

冇人知古明華呢個決定是對是錯,但最重要係有太太全力撐,成日同太太行孖咇嘅古明華,早前放工,喺門口同粉絲影相之後,匆匆走人,原來古太一早嚟接老公放工,將架車泊喺電視城門口,古明華應該係唔想太太久等,急急腳上車。點都好,一頭家一條心,有太太同囡囡嘅支持好重要。

 

古明華

 

古明華
古明華喺電視城收工,遇上電視迷要求合照,佢都有求必應,不過影完急急腳走人。

 

古明華
原來古太Terri嚟咗接老公收工,一早將架車泊喺電視城門口等。
古明華
古明華一上到車,同太太有講有笑講唔停,結婚廿四年,感情如一。

古華明人生多波折曾連踩五十小時工作

其實古明華人生都經歷唔少難關,同為演藝學院畢業本來係舞蹈員嘅太太Terri,因遇上車禍不能再跳舞,從此一人擔起頭家嘅古明華,22歲囡囡古雪晴喺10歲時確診患有先天性腎小球炎症,為張羅醫藥費及擔起頭家,古佬拍劇配音乜都撈,試過連踩五十小時。難關難過關關過,相信冇嘢再難到佢㗎喇!

 

 

古明華
男人最緊要有擔帶,古明華係最佳例子,太太遇車禍、囡囡患病,擔子重仍然撐下去,曾因工作過勞患上肺癆被迫停工。決定離巢無綫往外闖,亦係因為囡囡要讀大學,開支大想令收入增加。

YOU MAY ALSO LIKE ...