https://imgs.nmplus.hk/wp-content/uploads/2019/08/nm_fb_rolex-daytona-32_18492444595d5fb3953beb1-1050x630.jpg

電話藍光原來會破壞膠原蛋白 成日玩手機塊面好快變老?│新蚊生活百科

踏入8月炎夏,雖然天氣時雨時放晴,不過不少朋友都會趁好天時外出活動。在太陽曝曬下,自然容易曬傷,所以很多人特別是女性,面對大太陽時都會好好做好防曬措施。不過,別以為只有曬太陽才會造成皮膚損傷,原來就連在室內使用手機亦可能出事!唔想變黑咗都唔知咩事?今次就為大家詳細講解下!

撰文:海月丨圖片:Daily Mail

成日玩手機塊面好快變老?

以為唔曬太陽,咁就可以皮膚又白又滑?非也!有位29歲的英國女生Bianca Knight,因為個人喜歡小麥膚色,所以平日都有前往美容院去曬太陽燈。早前她因為轉工至化妝品行業,因而決定去做「皮膚色素沉澱測試」(Brown Scale Surface Pigmentation Test),結果發現整張臉都經已變成深啡色,表示「皮膚色素沉澱嚴重」,皮層損傷程度更達至嚴重級別。

藍光

藍光

YOU MAY ALSO LIKE ...