英國政府顧問竟提倡肥人上班特權 肥人返工 遲一粒鐘

英國政府顧問竟提倡肥人上班特權 肥人返工 遲一粒鐘

星期一的早上,人人都重返工作崗位,做回一隻盡責工作狗。所謂:「腦細面前,人人平等」別奢望星期一Holiday Mood可以遲一點上班。一眾打工仔的心酸,九叔也非常明白,但卻想不到原來只要增一增磅便有望享特權。最近有批英國政府顧問竟指肥人在上班的路途上飽受煎熬,所以可享特權遲返一粒鐘。各位,你又點睇呢?
撰文:酒啊九叔 | 圖片:電影劇照、連登討論區

英國政府顧問竟提倡肥人上班特權 肥人返工 遲一粒鐘

這班顧問指岀,肥人在上班的路途上受盡歧視,乘坐公共交通工具更為他們帶來無比的焦慮,這些焦慮長遠而言會影響心理健康。英國政府

難道遲一粒鐘返工,便可以避開人潮?

英國政府

英國就業及退休保障部顧問兼公眾衛生諮詢委員會成員Stephen Bevan續指,肥胖是理應被列作疾病,他同樣重申,肥人在乘搭公共交通工具時面對很重的心理壓力,為保障肥人員工的心理健康以及免受歧視,理應設特權讓肥人遲上班一小時。

英國政府
Stephen Bevan

如果將以上情況放番落香港,你腦細又咁啱係個肥人,九叔估,就算你二百幾磅,都一樣要準時9點返到公司打卡。

唔好諗香港地可以有咩特權啦,廢青連坐下關愛座都要被批鬥,大家都係繼續準時返工啦。

「打卡打卡 記得打卡」

YOU MAY ALSO LIKE ...