3星期減12磅!米芝蓮星級大廚減肥食譜 只需3種食物輕鬆瘦身

3星期減12磅!米芝蓮星級大廚減肥食譜 只需3種食物輕鬆瘦身

夏天正式蒞臨,相信不同女士都開始了減肥行動,務求以最佳狀態穿著泳衣去與陽光玩遊戲啦!要減肥其實並不一定要節食,或是勤做運動,全因日本節目《得する人、損する人》就邀請3位米芝蓮星級大廚,教你透過3種食物輕鬆減肥。只要根據以下減肥食譜,既不用做運動,亦不用節食,更可以繼續吃油膩食物,同樣可輕鬆瘦身。

撰文:[email protected] 新假期|圖片:《得する人、損する人》電視節目截圖|編輯:Casey,白仔

米芝蓮星級大廚減肥食譜 只需3種食物輕鬆瘦身

1. 青瓜

由米芝蓮2星級總廚野崎洋光師傅親自實踐過,總廚因經常要幫手試味,又因為店務繁忙,食飯時間好短,所以每次食飯都一口氣咁倒落肚。情況就有如要湊小朋友的家長,要清掉小朋友吃剩的飯餸一樣,因此好多時候都不知不覺間吃多了很多食物。而最後野崎師傅就透過餐前一條青瓜,成功由68kg減到57kg,足足輕了11kg!

減肥

青瓜所含的瘦身成份

據專門家解釋,青瓜含有非常豐富的磷脂,磷脂係減肥產品中不可缺少的最強瘦身成份,而磷脂有2種對減肥有顯著效果嘅成份。

減肥

效果1:提高新陳代謝(燃燒脂肪嘅能力)。

YOU MAY ALSO LIKE ...