GekkoPod檐蛇小腳架・自拍無難度

GekkoPod檐蛇小腳架・自拍無難度

個個都自拍,唔通個個都識自拍咩?自拍不難,拍出有質素的自拍卻很難,沒有完美輪廓,只有模糊面目,唔係個個都係阿嬌咁零瑕疵就真嘅,因此如果懂得以角度取勝(巧),才是自拍王道!今回呢個GekkoPod絕對幫到你!

text– KimJongUn Photo– Gekkopod

 

由生產電子周邊產物的以色列創意團隊Zuckerim所製,這個靈感來自壁虎的自拍腳架(筆者覺得似八爪魚多啲),體積雖然細小且設計輕巧,但卻可以支撐5kg的重量,適用於手機和Go Pro,即使是單反相機都冇問題!GekkoPod擁有5腳支撐,以軟矽膠打造,有着防水、防滑的功能,而且比普通的腳架多出2腳,5隻腳可以任意移動和扭轉,而每一隻腳的末端都有着防滑凸粒,能輕鬆吸附物件或抓住任何平面。由於GekkoPod的使用自由度極高,可隨意纏繞在欄杆、懸掛於樹枝或置於平地上。用法又夠簡單,使用時可以3隻腳坐地,餘下2腳可以夾着手機;又可以一隻腳連接相機連接頭或手機夾架,4腳抓着物件平衡。

YOU MAY ALSO LIKE ...