張繼聰為演西洋拳拳手學跳繩 解構43吋胸肌3大秘訣!

張繼聰為演西洋拳拳手學跳繩 解構43吋胸肌3大秘訣!

講到練胸肌的健碩藝人一定少不了張繼聰,早在2018年就練成43吋胸肌,十分大隻,近日他在個人IG貼出為準備電影角色而打西洋拳的照片,可見到他一身爆肌線條,他撰文指為了電影準備了兩年多,又學跳繩、又減40磅,今次解構一下他練成爆肌的3大秘訣!

撰文:betsy | 編輯:KC |圖片: 張繼聰InstagramFacebook、網上圖片

張繼聰操練爆肌3大秘訣

張繼聰曾在接受目Yahoo TV《森美搜尋器》訪問時,大談跟香港知名女性健美冠軍Brenda操練過程。他指當時開始時感覺很漫長,因為骨瘦纖弱的他要大膽吃很多去增肥、令到有能量健身,起初140多磅的他,變成2018年180多磅。他分享操練秘訣有以下3大點:

1. 一星期六天健身,每次1.5小時,每次只操練一個部位,如手臂、胸肌

2. 每天做大量的帶氧運動

3. 下午6點後不吃碳水化合物,每餐保持清淡

張繼聰於1月在個人Facebook貼出健身照片,撰長文道:就算工作幾忙,風雨不改,每次嘅訓練都係要超越自己嘅極限。不過健身呢門藝術,冇short cut , 只有不斷重複訓練,而且效果更一定唔會係短時間出現
張繼聰在2016年Po出與好友白只的舊合照:「Happy birthday baby⋯⋯P.S. 做人最緊要有進步!比起十幾廿年前…我地依家算係咁啦」

YOU MAY ALSO LIKE ...