全職獵人

全職獵人|疑似冨樫義博親回應漫畫停止更新原因 展覽日期曝光!

遊戲動漫

廣告

《全職獵人》(Hunter X Hunter)為日本廣為人知的人氣漫畫作品,1998年開始連載,在香港亦大受歡迎,作者冨樫義博。不過此作品時不時就停止更新,粉絲們等更新一等就等上幾年。近日作者冨樫義博終於傳出更新的消息,Hunter粉絲等到頸到長終於等到呢一日,而且仲疑似冨樫義博親自講解休刊原因!

全職獵人
(圖片來源:《全職獵人》截圖)

《全職獵人》終於更新 作者仲大搞畫展?

《全職獵人》1998年連載至今仲未出完,曾於2014至2016年期間休刊80回,2018年再次開始休刊,直到上年已休刊3年沒有再更新,不過近日Hunter作者冨樫義博突然開Twitter,仲要大騷漫畫草圖,似乎暗示更新在即!而作者冨樫義博除了上水更新漫畫之外,仲舉辦「PUZZLE」畫展,網上流出畫展日期將於2022年10月28日至2023年1月9日期間舉辦。仲疑似冨樫義博為展覽寫咗封信,親解點解2年幾以嚟無再更新的原因!

全職獵人
(圖片來源:twitter@冨樫義博)

冨樫義博因腰痛無法更新作:去廁所都搞唔掂

冨樫義博在信中詳述自己因為腰椎間盤突出腰痛,令佢2年間無辦法坐在椅子上畫畫,佢更畫圖示意自己的作畫狀況,指自己現時只能像圖中的姿勢作畫,更強調自己腰痛問題令佢已經2個星期去廁所都無辦法擦屁股,仲要去完大大要沖涼先搞得掂,所有動作都要比平常人花花3到5倍的時間,提醒大家要保護好自己的腰,腰真的非常重要!

全職獵人
(圖片來源:twitter@Shonenleaks )
全職獵人 疑似冨樫親筆寫的腰傷報告信流出
疑似冨樫親筆寫的腰傷報告信流出(圖片來源:twitter@Shonenleaks )

網民質疑:唔用射水廁所?

唔少網民對於冨樫義博的解釋感到不滿,首先認為冨樫義博現時作畫的姿勢係更加唔正確,只會令到佢腰痛問題更加嚴重「我知道你很痛,可是圖中這種姿勢,其實反而會更糟糕…」「都傷左好多年」「打牌就打牌啦」「不如佢直接講個劇情叫人畫咪得囉」「搵咁x多錢都唔睇骨科同做手術,2019 到而家,做手術加物理治療一早休養完」「好假設佢講既係真 做乜條腰可以傷到咁 仲誇x過做左10年地盤 佢打機個姿勢真係可以咁傷?」「抆唔到屎但可以沖涼?」

全職獵人
(圖片來源:《全職獵人》截圖)

常見問題

全職獵人作者如何回應停止更新原因?

近日Hunter作者冨樫義博突然開Twitter,仲要大騷漫畫草圖,更寫咗封信,親解點解2年幾以嚟無再更新的原因,就是因為自己突然…詳情請看

《全職獵人》會大搞畫展?

Hunter作者冨樫義博上水更新漫畫之外,仲舉辦「PUZZLE」畫展,網上流出畫展日期將於2022年…詳情請看

圖片來源:twitter@冨樫義博,《全職獵人》截圖,twitter@Shonenleaks

YOU MAY ALSO LIKE ...