內地人

網民轟內地人做嘢求其 日日返工hea到放工!網民:要用腦佢哋就唔掂!

網絡熱話

香港人工作壓力大是眾所週知的事實,工作量大到令人難以喘氣。近日就有網民於連登上炮轟內地人,直指他們的工作態度十分有問題,更是經常會hea到放工就算,請咗同冇請係冇分別!

網民轟內地人做嘢求其 日日返工hea到放工!網民:要用腦佢哋就唔掂!

事主交待自己曾於幾間IT相關的公司上班,而自己就帶過幾次新人,他指自己每次帶親新人都是「Hard Carry」。事主都指基本上都會教新人上手,而且都屬於有問必答類型,亦不會隨意地發脾氣。

內地人 事主都帶過將屆新人。
事主都帶過將屆新人。(圖片來源:連登討論區)
事主與內地人工作時都不太愉快。
事主與內地人工作時都不太愉快。(圖片來源:《愛·回家之開心速遞》劇照)

而有一次事主負責帶一名內地來的新人,事主就形容對方「乜都唔識」不特止,連一些簡單的工作也不願意做,每日返工都只是hea到收工就算。然後到deadline將至時,又會扮忙扮辛苦希望有其他同事幫手一齊做。

內地人 網民炮轟該名內地同事。
網民炮轟該名內地同事。(圖片來源:連登討論區)
事主話呢位內地人超懶!
事主話呢位內地人超懶!(圖片來源:《不能犯》劇照)

而事主又指該名內地人只要一接觸到英文人內容的話,就基本上一定有錯,更直言:「自己重做仲快過佢。」。就連事主老細最後都頂唔順呢位內地人,所以最後都將其炒魷魚處理!之後更問一班「吹奏內地人」的網民:「你做老細你敢唔敢請大陸人返黎呀?」。

內地人 事主都反問網民。
事主都反問網民。(圖片來源:連登討論區)
事主力數內地人返工的不是。
事主力數內地人返工的不是。(圖片來源:《愛·回家之開心速遞》劇照)

不少網民都同意事主的講法,有網民就指內地人如果去做一些唔使用腦的工作就可能會有好表現,但一要用腦就會出事。另外都有網民分享自去己經歷,指內地人做嘢的確唔上心,又不肯用腦,更指:「禮貌係用嚟做錯時遮醜。」。

內地人 勞工可能諗得過!
勞工可能諗得過!(圖片來源:連登討論區)
網民都一致認為內地人做嘢求其。
網民都一致認為內地人做嘢求其。(圖片來源:連登討論區)

又有網民分享自己與內地廠合作的經驗,指對方不斷犯錯,而最後出來的成品都十分馬虎。另外都有網民指一叫內地人工作時,他們就會推三推四,而最後成果出來又會錯多過啱,令人好難唔嬲。

內地人 內地廠都十分求奇。
內地廠都十分求奇。(圖片來源:連登討論區)
內地人 仲要扮唔識英文!
仲要扮唔識英文!(圖片來源:連登討論區)
內地人 香港人要執屎好慘。
香港人要執屎好慘。(圖片來源:連登討論區)
內地人 網民都超大怨氣!
網民都超大怨氣!(圖片來源:連登討論區)

撰文:連登討論區圖片來源:連登討論區,劇照

YOU MAY ALSO LIKE ...