驚見女性私處?2016年版Emoji曝光

熱話

早前才說過,隨iOS 9.1有的新版Emoji要到11月才推出,大家要等多陣先有得玩,據聞今次最連受爭議性嘅「揸緊中指」都終於有,勁恨!

但話口未完,2016年版Emoji亦開始有部份流出,當中有聖誕老人、大肚婆同黑心,都幾新鮮。但最出位一定係要手勢那part,繼之前「揸緊中指」後,今次有個食指與中指交叉的手勢(finger cross),這手勢本應表示會為對方祈求好運、成功的意思。在口語表達上,可說成:「I will keep my fingers crossed for you。」聽落相當正面,但如果在越南,這個手勢是代表女性的私處,是個下流的動作,對別人做出的話做有冒犯之嫌,打交都似,小心小心!

text – singh photo – 網上圖片

2016 Emoji 睇見私處笑嘰嘰

新手勢有(左至右)「牛角」、「排雲掌」、「擊拳」同「揸爬」,當然唔少得剛提過的「finger cross」,在越南這個手勢是代表女性的私處,唔~~好曳豬啊!

有聖誕老人同聖誕老婆,正經了!

 

這個我只聯想起「揸住煲茶」尊特拉華達( John Travolta)有電影《週末狂熱》內的造型(下圖)。

「黑心」同「我等到花兒也謝了」,希望大家不會用到。

內容延讀:
Apple前員工教你 5招iPhone 6s慳電兼保住電池
無記膠作 《張保仔》3千萬CG逐格笑

你睇大肚婆的肚幾咁大個,但咀唇發黑,是不是不夠營養?要多飲「美素沈佳兒」奶粉啊!
Apple前員工教你 5招iPhone 6s慳電兼保住電池

另有selfie、木偶大鼻子,流口水等新look,都幾搞笑啊~~

YOU MAY ALSO LIKE ...

There are 13 comments

Add yours

Comments are closed.