【為造型加辮】新手必學!4款編髮技巧大公開

熱話

廣告

美國科羅拉多州就有個單親老竇Greg Wickherst,為咗幫佢個寶貝女Izzy扮靚,而走去學編髮,認真廿四孝!斷估你哋老竇都唔會幫你哋紮辮㗎啦,大個女喇!係時候學下點幫自己把頭髮扮靚喇,醒你4個入門編髮秘技,易到手殘人士都做到,hit到連韓星都紮,你唔係唔得呀?

text-edel photo-網上圖片

少時熱撐!

1. Side Braid 側鬢辮
3手鬢辮3歲細路仔都識,將鬢辮紮喺側邊,簡單零難度,手殘人士必試!加埋頂草帽或者花花髮飾,夠晒夏日,去沙灘都掂!

即學!

內容延讀

編完靚髮,係時候決戰比堅尼!

Set咗頭都要化防溶學運妝!

2. Fishtail Braid 魚骨辮
學識3手辮,係時候「升呢」學埋魚骨辮喇!魚骨辮比3手辮難度高幾班,以4條髮束交疊,線條感重啲,條辮望落粗扁同密實啲,比3手辮更加trendy!

即學!

內容延讀

編完靚髮,係時候決戰比堅尼!

Set咗頭都要化防溶學運妝!

3. Braid Ponytail 鬢辮馬尾
夏天咁熱,成把頭髮焗住條頸真係好唔舒服,所以話馬尾幾時都係夏日最佳髮型嚟!加番鬢辮元素,就可以將小學雞都識紮嘅馬尾變得新鮮,冇咁悶之餘,重好啱紮嚟做運動添!

即學!

4. Braided Bangs 鬢辮劉海
太長嘅劉海唔易打理,梳all back或者側分,又嫌悶得滯,兼太老積,不妨試下將劉海編成鬢辮,髮型唔止冇咁成熟,個樣望落都後生幾年呀!

即學!

常見問題

有沒有關於香港的有趣盤點?

香港地從來不乏心靈熱點,香港不少地方均設立行刑場,正正是大部分屋邨興建時的前身,盤點香港猛鬼屋邨 ,信不信由你!不少朋友都喜歡想當年,香港懷舊小食 及這10款最愛夾糖是不少人的共同回憶,沒有高檔的食材,卻塑造出最難忘的味道。提到昔日蒲點,旺角絕對係大家留低最多腳毛嘅地方,千禧年代必去蒲點 ,你又去過幾多個呢?

有甚麼必學生活小智慧?

天氣時熱時凍,容易令人患上小感冒,唔想次次依靠藥物?可以試試這8招必學鼻塞穴位方法7大喉嚨痛舒緩方法。除了感冒外,生痱滋亦非常影響日常生活,坊間有各式各樣的解決痱滋方法,助你解決痛楚!

YOU MAY ALSO LIKE ...

There are 3 comments

Add yours

Comments are closed.