伏工

公司長期請人,但日日都有散水餅?!盤點伏工8大特徵|新蚊熱話|

熱話

廣告

香港一直以來多伏工就街知巷聞,不過無親身經歷過,大家都好難判斷究竟有幾伏。近日,就有巴打係討論區帶頭講出「一人一個伏工的特徵」,現就同大家一齊盤點伏工8大特徵,慎防大家中招!

撰文:Pi|圖片來源:劇照|編輯:CC、火星異種人(原文刊於新假期

8個伏工特徵

1.全公司無人做超過兩年

有網民表示有公司開咗十幾廿年,但全公司除了老闆外,沒有人做超過兩年,最資深的同事亦只做了年幾,所謂「核心員工」仍然可以被炒。

2.日日有散水餅食

這點相信不用解釋都會明,一間公司人員流轉過快,很明顯是公司內部一些長期未解決的問題存在,有可能是工作環境、同事鬥爭、工時過長,導致員工流水式辭職,自然日日都有散水餅食。

3.辦公室氣氛低沉

一踏入辦公室所有同事志氣低落,雖然每個人都認真工作,但全部都像機械人般毫無生氣,返工返到失去自我和目標。

4.返工唔俾掂電話上網

雖然一間公司當然希望員工能夠全心全意咁工作,但係唔俾用電話又真係有啲過份。如果咁啱屋企火燭又或者有咩急事,係咪個老細賠償所有損失先?諗得出要人唔好掂電話果位仁兄,我都唔知要俾個嬲定俾個哈哈笑佢。

5.放工無同事走

就算你準時走,第二日都會有說話聽,或者會用壓力去令你唔敢走,例如其他同事仲做緊野等。

6.公司宣揚「一家人」宗旨

口裡講大家係「一家人」,要有「家文化」等,但其實入面辦公室政治最勁。

7.招聘網長期請人

一年365日在招聘網站上長期見到該公司請人,而且每個部門都有,證明公司人員流少量高,不過新公司就例外計。

8.高層、直屬上司全部都是皇親國戚

公司入面個個都係有親戚關係,不論你OT時間再多,都無緣升上更高職位。

常見問題

有沒有關於香港的有趣盤點?

香港地從來不乏心靈熱點,香港不少地方均設立行刑場,正正是大部分屋邨興建時的前身,盤點香港猛鬼屋邨 ,信不信由你!不少朋友都喜歡想當年,香港懷舊小食 及這10款最愛夾糖是不少人的共同回憶,沒有高檔的食材,卻塑造出最難忘的味道。提到昔日蒲點,旺角絕對係大家留低最多腳毛嘅地方,千禧年代必去蒲點 ,你又去過幾多個呢?

有甚麼必學生活小智慧?

天氣時熱時凍,容易令人患上小感冒,唔想次次依靠藥物?可以試試這8招必學鼻塞穴位方法7大喉嚨痛舒緩方法。除了感冒外,生痱滋亦非常影響日常生活,坊間有各式各樣的解決痱滋方法,助你解決痛楚!

YOU MAY ALSO LIKE ...