大陸

大陸賤男扮富二代騙財騙色 2年「交往19女生6孩」

熱話

廣告

早前Netflix《Tinder詐騙王》揭露男子用交友Apps騙財騙色嘅記錄片喺全球大爆,近日內地就爆出現咗個大陸版《Tinder詐騙王》,事件公開後引起網民熱論,一名身材肥胖嘅男子用改裝嘅豪華房車、高仿名牌同手錶等等偽裝成富二代,期間同時引來19位年輕女子受騙,更加喺短短兩年令女子們為佢生下共6名子女同騙取數百萬人民幣。事件曝光後男子被警方拘捕,男子不但沒有悔意,亦唔認為自己係騙子欺騙感情。

大陸 一名身材肥胖嘅男子短短兩年內引來19位年輕女子受騙
一名身材肥胖嘅男子短短兩年內引來19位年輕女子受騙(圖片來源:微博@河洛君)

兩人喺交友Apps認識

河南一名女子喺2017年6月透過交友Apps認識涉事男子 ,男子自稱係大學生,畢業後喺家族公司幫手做外貿生意,並有多項投資等。兩人相處一段時間後女子認為男子相當貼心,對佢呵護備至,形容佢係:「有學歷、有能力、有一定經濟基礎,對自己又溫柔體貼、關懷入微,可以說除去相貌外,堪稱一個完美好男人」,所以佢地交往1年半後就生下小孩。

大陸 河南一名女子喺2017年6月透過交友Apps認識涉事男子 ,男子自稱係大學生,畢業後喺家族公司幫手做外貿生意,並有多項投資等。
河南一名女子喺2017年6月透過交友Apps認識涉事男子 ,男子自稱係大學生,畢業後喺家族公司幫手做外貿生意,並有多項投資等。(圖片來源:《Tinder詐騙王》劇照)

男子失蹤不翼而飛

女子生完孩子後就聯絡唔到男子,所有聯絡渠道都搵唔到男子,就好似人間蒸發一樣,直到女子發現自己嘅兩架車都消失之後,回想兩人交往期間男子經常以公司周轉不靈為由向佢借錢,而到後期還錢嘅頻率仲愈來愈低,先知道男子其實係騙財騙色嘅慣犯。

大陸 女子生完孩子後就聯絡唔到男子,所有聯絡渠道都搵唔到男子,就好似人間蒸發一樣。
女子生完孩子後就聯絡唔到男子,所有聯絡渠道都搵唔到男子,就好似人間蒸發一樣。(圖片來源:微博@深圳校園菌)

男子2年內欺騙至少19名女性

根據警方統計,男子喺2017年到2019年2年間就已經欺騙至少19名女性,其中6人為佢誕下孩子。男子被捕後,解釋稱:「錢是準備還的,只不過要花多少年還就說不準了」。事件曝光後網民都大驚:「這已經是時間魔術師了吧」、「被他騙的我也是服了耶」、「最可憐的是這6孩吧,無端被捲入這場災難」。

大陸 根據警方統計,男子喺2017年到2019年2年間就已經欺騙至少19名女性,其中6人為佢誕下孩子。
根據警方統計,男子喺2017年到2019年2年間就已經欺騙至少19名女性,其中6人為佢誕下孩子。(圖片來源:微博@深圳校園菌)

常見問題

有沒有關於香港的有趣盤點?

香港地從來不乏心靈熱點,香港不少地方均設立行刑場,正正是大部分屋邨興建時的前身,盤點香港猛鬼屋邨 ,信不信由你!不少朋友都喜歡想當年,香港懷舊小食 及這10款最愛夾糖是不少人的共同回憶,沒有高檔的食材,卻塑造出最難忘的味道。提到昔日蒲點,旺角絕對係大家留低最多腳毛嘅地方,千禧年代必去蒲點 ,你又去過幾多個呢?

有甚麼必學生活小智慧?

天氣時熱時凍,容易令人患上小感冒,唔想次次依靠藥物?可以試試這8招必學鼻塞穴位方法7大喉嚨痛舒緩方法。除了感冒外,生痱滋亦非常影響日常生活,坊間有各式各樣的解決痱滋方法,助你解決痛楚!

圖片來源:微博@深圳校園菌, 《Tinder詐騙王》劇照, 微博@河洛君

YOU MAY ALSO LIKE ...