大圍

【新蚊熱話】女子怒奔大圍街頭 找數女漢子?追數大整蠱?

熱話

廣告

大圍街頭女子強奔積存街到底所為何事?話說在1月10日有網民分別於連登及香港突發事故討論區以照片中報料,表示於當日有一名女子奔走於大圍積存街,其後亦有其他目擊者將他們拍下的照片放到該討論串之中,從網民上載的圖片可見該名女子至少曾走完整條積存街,但當時卻未見有人向其施予援手,一段時間後方見警方到場將該名女子制伏。而目前未知該婦人因何而怒奔街頭。

撰文: Mike |圖片來源:香港突發事故報料區

女子怒奔大圍街頭

至於在網民反應方面,有部份表示「無眼睇」、「找數真巾幗」、「老X都走」,但亦有網民Pangoo Kwan對上載照片人仕未有即時伸出援手不滿,表示「香港人真係好恐怖,遇到需要幫助既人,唔幫不特止,竟然係用嘲笑既態度,但都唔係第一次知,已經見怪不怪」,但隨即引來某位網民不滿。後來首位上載者Christian Cheung亦再次留言回應,表示「你話我同唔係話我我都係一笑置之嘅啫,唔係可以點呢?我嘅能力改變唔到現狀,有能力嘅唔想比窮人過好D ,除咗食花生 仲可以做咩?其他人笑個女人又好、話個女人又好、都係各人嘅自由,又何必計較。好易死细胞架 Relax。」,不過不少人亦留意到照片中,大圍兩位路過大叔在現場一付「唔X係掛」的表情,相信比起整個女子事件更具話題性。

YOU MAY ALSO LIKE ...